Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Craiova: Dezinsecție făcută cu un avion cu aripi de pânză

Combaterea dăunătorilor cu ajutorul avioanelor utilitare a devenit tradiție în Craiova. În acest weekend, piloții împrăștie insecticide pe o suprafață de 800 de hectare. Aeronava utilitară zboară la mică distanță deasupra solului și destul de aproape de casele oamenilor.

Potrivit specialiștilor, substanța folosită este avizată de Ministerul Sănătății, nu este nocivă pentru oameni și singurele persoane care trebuie să-și ia măsuri de siguranță sunt apicultorii.

Pilot militar la manșa avionului

Ștefan Onu este pilot de 22 de ani. De șapte ani se ocupă de dezinsecții, nu doar în Craiova, ci în toată țara. Zborurile au loc întotdeauna dis-de-dimineață și durează în jur de o oră.

Experiența anterioară de pilot militar specializat și în acrobații îl ajută foarte mult pentru că aeronava la manșa căreia se află nu are prea multe dispozitive moderne care să asigure, spre exemplu, stabilitatea în zbor. Are nevoie de concentrare psihică și de braț puternic.

Ceea ce nu știu oamenii care-l văd în zbor este că aeronava are aripile făcute din pânză și nu din vreun metal. O dată la 15 ani, acestea sunt pulverizate cu o substanță specială care le întărește și le dă un aspect metalic.

Insecticidele nu sunt toxice pentru oameni

Specialiștii spun că substanțele împrăștiate cu ajutorul avioanelor utilitare nu sunt nocive pentru oameni, ci doar pentru insecte. Doar apicultorii sunt nevoiți să ia măsuri speciale atunci când primesc avertizări referitoare la dezinsecție.

Ion Ivașcu, tehnician de aviație: "Nu avem recomandări (n. red. pentru populație), fiindcă substanța este omologată și pentru uman, deci, este ecologică. Nu este o substanță care să dăuneze populației."

Dezinsecțiile au loc de câteva ori pe an și sunt influențate de vreme. Dacă plouă mai des, substanța este spălată din zona spațiilor verzi și insectele reapar, așa că este nevoie de o nouă pulverizare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE