Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Cosplay-ul și-a făcut loc pe podiumurile marilor case de modă

De Diana Drăgotescu  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Cosplay este o modalitate de a scăpa din rutina zilnică și de a deveni orice personaj îți dorești. Termenul nu se referă doar la costumele purtate la comicon; cosplay-ul și-a făcut loc, ușor-ușor, și în viața de zi cu zi.

Cosplay se referă la costumele purtate de participanții la convențiile de benzi desenate. La aceste adunări participă regizori, scriitori, graficieni, fani și uneori chiar și actorii care au întruchipat în filme respectivele personaje.

Cele mai cunoscute convenții ComiCon: în San Diego și New York

Pentru a intra în universul colorat, fanii se îmbracă în fel de fel de costume și intră în rolul respectivului personaj. Cosplay nu se oprește doar la look, ci cuprinde și atitudinea, personalitatea și gesturile personajului. Cele mai cunoscute conventii sunt cele din San Diego, California, și New York. Cel de pe Coasta de Vest adună la un loc sute de activități și este poreclit printre fani Holy Grail-ul comi con-urilor.

Biletele la aceste convenții se epuizează în doar câteva minute de la eliberare. Bătaia este mare. Și pe bună dreptate, pentru că la eveniment participă oameni ca: Mark Hamill, Harrison Ford, Robert Downey Jr., Hugh Jackman, Elizabeth Olsen chiar si Sasha Baron Cohen.     

Acum, aceste costumații pot fi ușor-ușor integrate și în garderoba noastră. Nu spun că trebuie să ieșim pe stradă îmbrăcați în Thor sau Harley Quinn, dar designerii s-au inspirat din desesne și filme pentru piese din colecțiile lor.  Cel mai bun exemplu sunt cizmele roșii de la MSCHF inspirate din Astro Boy.

Thierry Mugler și Alexander McQueen s-au inspirat din franciza The Alien

Pentru cei care totuși nu vor să pară motanul incălțat pe stradă, și Thierry Mugler și Alexander McQueen s-au inspirat din filme, mai axect din franciza The Alien. Jacheta Giger din '90 a lui Mugler a făcut înconjorul lumii, la fel ca și tocurile lui McQueen din 2010 – pe care modelele însă s-au temut să le încalțe.

Balenciaga a prezentat colecții întregi în care piesele de rezistență au fost paltoanele negre de piele și ochelarii prin care nu se văd ochii celui care îi poartă – piese inspirate bineînțeles din Matrix. Film care, conform New York Times, a avut una dintre cele mai puternice influențe în industria modei încă de la lansare.

În 2015, Kanye West pare să se fi inspirat din filmul „Star Wars the Force Awakens” pentru colecția Yeezy din acel an. Rapperul nu s-a ferit de cosplay nici în viața de zi cu zi, când a fost surprins într-un outfit ce amintea de prima versiune de costum al Omului Paianjen.

Cosplay la MET Gala: vedetele s-au îmbrăcat în costume de pisică

Anul acesta la MET Gala, cosplay-ul a jucat un rol extrem de important, pentru că celebritățile s-au deghizat în pisica regretatului Karl Lagerfeld: Doja Lil Nax X și Jared Leto – care nici că putea fi recunoscut în costumul pufos de pisică.

Exemple de Cosplay sunt multe, eu am trecut în revistă doar câteva. Dar ce putem învăța este că atunci când apreciem un personaj fictiv putem integra elemente stilistice ale acestuia în garderoba noastră de zi cu zi.

Locație filmare: Romanian Design Week 

Distribuie

Taguri