Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coșarul care ieftinește lemnele de foc. La Săcele, oamenii primesc un preț mai mic la lemne dacă își curăță coșurile de fum

Localnicii din Săcele, județul Brașov, pot primi lemne de foc la un preț mai mic, dacă își curăță coșurile de fum.

Iar ca primăria să le ofere acest ajutor financiar, oamenii trebuie să aducă o adeverință de la un coșar autorizat. Singura problemă e că în Săcele există un singur astfel de meseriaș.

În schimbul unei taxe de 70 de lei, singurul coșar autorizat din Săcele servește pe oricine îl solicită. La cei 56 de ani ai săi, Marian ia la pas zilnic străzile orașului.

După fiecare serviciu prestat, coșarul eliberează o adeverință. Cu această hârtie, oamenii pot merge apoi la Primărie, pentru a primi lemnele de foc la preț redus. Pot beneficia de maximum 10 metri ster de lemne.

Pe piața liberă, un metru ster, echivalentul a 0,6 de metri cubi de lemn, poate ajunge și la 400 de lei.

Localnicii din Săcele pot obține material lemnos la prețul de 220 de lei pentru un metru ster dacă prezintă adeverința de coșerit și de asemenea dacă nu au datorii la bugetul local și sunt cu taxele și impozitele plătite la zi.

La Săcele peste 95% din gospodării sunt racordate la gaz metan, dar mulți dintre localnici și-au păstrat și sobele pe lemne, pentru că, spun ei, încălzirea costă astfel mai puțin.

”Multe imobile au rămas totuși pe consum de lemne pentru că este mult mai ieftin și încă de acum șapte ani am organizat un depozit de lemne pentru primărie unde aduceam lemne mai ieftine decât pe piața liberă.”, a declarat Popa Virgil – primar Săcele.

De la începutul anului, peste 1500 de localnici au depus cereri la primăria din Săcele ca să primească lemne de foc la preț redus.

E mult, comparativ cu 2023, când, pe tot parcursul anului, au fost în total 1.800 de astfel de solicitări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE