Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Controverse după ce primarul Ion Doldurea din Caracal s-a vrut pictat ca Brâncoveanu. Critic: ”E supremul neam prost și parvenitism”

Radu Oltean, unul dintre cei mai apreciați autori de ilustrație documentară cu subiect istoric, a catalogat drept ”supremul parvenitism” gestul primarului Ion Doldurea din Caracal, în contextul în care actualul edil a comandat un tablou în care el, fiii săi și soția apar pictați pentru a reda dinastia domnitorilor familiei Basarabilor.

Firma de GPL la care s-a produs explozia din Crevedia, în urma cărora 58 de persoane au fost rănite, aparține fiului primarului din Caracal, potrivit unor surse.

În direct la Euronews România, Radu Oltean a spus că tabloul în care primarul Ion Doldurea apare pictat precum un domnitor nu e făcut de ”un amator”.

Mie lucrarea nu mi se pare atât de proastă, este făcută în mod clar de un profesionist. Nu este un amator care s-a apucat ieri să picteze sau un pictor de peisaje cu lebede pe lac care se vând la bâlciuri. Aici a lucrat un om care se pare că se pricepe la chestia asta.

Chestia asta mi se pare supremul parvenitism, dorința parvenitului de a-și crea ștaif aristocratic. Mi se pare una dintre cele mai mari dorințe ale parvenitului, mai a celor care se trag din zone umile; să își construiască un blazon, un prestigiu.

Sunt atât de complexați de lipsa unui spate prestigios încât apelează la acest forme medievale”, a precizat autorul de ilustrație documentară cu subiect istoric.

Radu Oltean a dat de înțeles că ”nu contează” cine l-ar fi putut recunoaște pe primar, deoarece o astfel de operă ar fi importantă pentru familia edilului ”și pentru supușii din imediata apropiere. În ochii lor trebuiau să parvină, să-și prezinte importanța”, a spus el.

De asemenea, criticul a dat de înțeles că gestul edilului ”ar fi fost de înțeles” dacă ar fi fost ctitor de biserică în perioada medievală.

”Aproape oricine avea bani; și mici negustori, mici boiernași, oameni care o făceau pe banii lor, dar în cazul ăsta nu e vorba despre o ctitorie, ci despre un tablou expus în public, probabil făcut pe banii personali. Aici nu vreau să speculez.

Faptul că s-au asociat cu mari domnitori, e supremul neam prost și parvenitism. Chiar n-am mai văzut chestia asta până acum”, a mai spus Radu Oltean, la Euronews România.

Cine a realizat pictura cu Ion Doldurea și familia sa

Potrivit Adevărul, pictura a fost realizată în 2016 de Vintilă Mihăescu, un artist născut în Caracal. Tabloul se numește "Romanați - 520 de ani" și este pictat în ulei pe o pânză de 2,5 metri.

În tablou, membrii familiei sunt reprezentați ca niște veritabili Basarabi și Brâncoveni. Doldurea - tatăl ocupă locul unchiului lui Brâncoveanu, spun specialiștii. De asemenea, cei doi fii și soția au fost așezați alături de Neagoe Basarab.

Conform apropiaților familiei, pentru această pictură, actualul primar din Caracal a scos din buzunar peste 650.000.000 lei vechi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE