Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Controversa prețurilor la pompă. Premierul Ciucă: „Nu am discutat ce se va întâmpla la benzinăriile private”

Publicat de: Euronews

Cu două zile înainte să intre în vigoare compensarea prețului carburanților cu 50 de bani pe litru, încă mai sunt multe neclarități. Nu există garanții că toate benzinăriile din România o vor aplica, mai ales că Executivul nu poate obliga pe nimeni să reducă prețul. Chiar și așa, social-democrații se gândesc deja la prima evaluare a rezultatelor, care va avea loc săptămâna viitoare în Coaliție.

Primele efecte ale compensării prețului carburanților ar trebui să se vadă chiar de la aplicarea măsurii, pe 1 iulie.

De vineri, prețurile ar trebui să scadă cu câte 50 de bani, atât în cazul sortimentelor de benzină, cât și de motorină. În aceste condiții, un plin de carburant se va ieftini, în medie, cu 25 de lei, în următoarele trei luni.

O măsură care nu va compensa cu totul creșterea prețului combustibililor, provocată de războiul din Ucraina. De la sfârșitul lunii februarie și până astăzi, benzina s-a scumpit cu 24%, iar motorina, cu 31%. Tradus în lei, înseamnă aproximativ 2 lei în plus la fiecare litru.

Social-democrații, primii care au susținut ideea unor măsuri la pompă, spun că pentru început, contează că de la 1 iulie trendul de scumpire continuă a benzinei și motorinei se va inversa.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Important este că acum avem un preț stabil, care nu mai crește. Dimpotrivă, a scăzut”.

Florin Spătaru, ministrul Economiei: „Cei 50 de bani bineinteles ca vor diminua pretul la pompa cel putin in primele zile, acum sa vedem daca acest impact va continua, se va regasi si pe parcursul celor 3 luni de zile”.

O primă evaluare a efectelor, programată săptămâna viitoare

Dar mai întâi, măsura trebuie să devină oficială: ordonanța de guvern pe această temă urmează să fie aprobată în ședința Executivului. Nici premierul nu poate garanta că toate benzinăriile din România vor fi de acord să reducă cu 50 de bani prețul pentru un litru de combustibil.

Nicolae Ciucă, premierul României: Mediul privat este liber să iși stabilească măsurile și modalitatea în care își desfășoară businessul. Deci îm acest moment, reglementarea este la nivelul guvernului și ea va cuprinde întreg spectrul. Sincer, încă o data, nu am discutat punctual ce se va întamplă la benzinăriile private.

Ministrul liberal al Energiei are însă încredere că marile lanțuri de benzinării vor ieftini combustibilii.

Rezultatele concrete ar trebui să se vadă săptămâna viitoare, anunță Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Am zis să vedem cum funcționează și pe urmă o să ne intâlnim, cred că miercuri, din noi in Coalitie și vom discuta asupra efectelor”.

Dacă impactul nu va fi cel scontat, social-democrații nu exclud să proupună noi măsuri la toamnă, când va expira compensarea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE