Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Contorul care descoperă pierderile de curent electric. Tehnologia modernă folosită în toată Uniunea Europeană, pe care România nu a adoptat-o, încă

În ciuda faptului că România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul digitalizare, start-up-urile românești reușesc să revoluționeze tot mai multe domenii. Un exemplu: la Cluj, un start-up a dezvoltat module pentru contoare electrice care monitorizează, printr-o aplicație, consumul real de energie al unei clădiri, dar și unde există mari pierderi de curent. Proiectul a fost deja aplicat, împreună cu primăria, într-o clădire din Cluj.

După instalarea sistemului în clădire, datele au arătat un consum exagerat de curent electric pe timpul nopții. Ulterior s-a descoperit că un grup de elevi mina criptomonede.

Adrian Donca, Business Development Manager: În primul rând, citirea contorului se face automat și se face la 15 minute, noi încercăm să lucrăm să o aducem undeva la un minut. În mod normal citirile se fac pe o perioadă mai lunga de timp, dar, în cazul nostru, ne ajută să avem în timp real consumul pe o suprafață mai mare să facem niște previziuni.

În timp ce testa anumite tehnologii, Răzvan Sima a descoperit că ar putea crea module pe baza de frecvență radio care pot citi aproape orice contor. Compania lui, care dezvoltă tehnologii wireless cu aplicații industriale, colaborează inclusiv cu Agenția Aerospațială Europeană. 

Răzvan Sima, CEO Fondator RF Meters: Avem o problemă la nivel de adoptare a tehnologiilor noi. Soluția noastră presupune transmiterea datelor de la consumator către o bază de date prin unde radio. Este o soluție care permite foarte multă flexibilitate, este o soluție modernă, este foarte stabilă, dar aceasta încă nu este adoptată în România. În toată Uniunea Europeană această soluție este folosită intens.

Radu Puchiu, specialist în politici publice: În Marea Britanie există o normă legală care obligă toate instituțiile publice să pună pe site-ul propriu cât consumă lunar curent. Ulterior, Guvernul a venit <<OK, am înțeles unde sunteți, dar vreau să scădeți acest consum cu 10% anual>>, deci e o țintă clară, publică asupra căreia publicul se uită și îi tine responsabili pe cei din mediul public.

Pentru mulți angajați digitalizarea serviciilor poate reprezenta o amenințare, însă în România sunt tot mai multe companii care oferă cursuri de reconversie profesională.

Bianca Muntean - Fondator Transilvania Digital Innovation Hub: Resursa umană urmează să fie înlocuită pe anumite componente, însă rolul nostru ca și clustere, în colaborare cu autoritățile publice, cu universitățile este să descoperim și să oferim oportunități de formare pentru competențele viitorului. Noi oferim foarte multe cursuri, de exemplu, în cadrul clusterului nostru pe noile tehnologii.

La capitolul digitalizare, România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană. Doar 28% dintre români au competențe digitale de bază.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE