Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Continuă luptele pentru orașul Bahmut. Volodimir Zelenski spune că situația este "dureroasă și dificilă"

Lupte grele se dau la periferiile orașului Bahmut, cel mai fierbinte punct de pe frontul din Ucraina. Liderul de la Kiev spune că situația este citez: ”dureroasă și dificilă”, am încheiat citatul, iar soldații din linia întâi vorbesc despre un “adevărat iad”.

Armata rusă susține că reușește să-și întărească pozițiile, dar și să crească presiunea asupra trupelor ucrainene din orașul Bahmut. Sub tirul artileriei ruse s-ar afla principalele rute de ieșire din oraș.

În același timp, forțele ucrainene spun că au stabilizat linia frontului și că încă mai păstrează controlul asupra orașului, deși luptele sunt crâncene. Un comandant ucrainean a descris situația ca fiind un adevărat "iad".

Iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că trupele Kievului poartă o luptă "dureroasă și dificilă" în regiunea Donbass, care include și orașul Bahmut.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Mulțumesc tuturor celor a căror viață salvează Ucraina. Aș dori să aduc un omagiu special curajului, forței și rezistenței soldaților care luptă în Donbass. Este una dintre cele mai grele bătălii. Este dureroasă și dificilă.”

Luptelor tot mai crâncene fac ca viața civililor din regiune să fie foarte dificilă. Oamenii își fac de mâncare direct în stradă. Mulți au ajuns să locuiască în subsoluri, fără apă, curent sau căldură.

„Nu, nu suntem neînfricați. Ne este frică, suntem și noi oameni vii, vrem să trăim. Foarte mult vrem să trăim și ca totul să se termine mai repede. Ar trebui să ajungă la un acord, problema trebuie rezolvată într-un fel. Este insuportabil”, spune un ucrainean.

Rusia pare hotărâtă să captureze orașul Bahmut ca parte a obiectivului său mai mare de a cuceri întreaga regiune Donbass, iar armata ucraineană nu exclude o retragere controlată din orașul asediat. Deocamdată, ambele părți vorbesc despre insuficiența muniției pe front.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE