Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consiliul Europei: Deportarea copiilor ucraineni echivalează cu un genocid. Putin a semnat decretul ce permite transferarea ucrainenilor din teritoriile ocupate

Publicat de: Euronews

Deportarea copiilor ucraineni din teritoriile ocupate de către Rusia este un genocid. Concluzia aparține Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care a aprobat o rezoluție în acest sens.

Pe de altă parte, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret ce stabilește că ucrainenii din teritoriile ocupate care refuză cetățenia rusă vor fi considerați cetățeni străini și vor putea fi deportați, în cazul în care vor reprezenta, în opinia autorităților ruse, pericol pentru securitate.

Rezoluția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei spune că Rusia a început deportările ilegale ale copiilor din orfelinate și centre de îngrijire chiar înainte de a începe invazia la scară largă din februarie anul trecut.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat rezoluția drept un „rezultat politic important” ce va ajuta tragerea la răspundere a Rusiei și a liderului de la Kremlin.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Aceasta este prima recunoaștere a unui astfel de lucru, la nivelul unei organizații internaționale atât de înalte, care reunește statele de pe continentul nostru. Practic, această decizie va ajuta în mod semnificativ activitatea noastră globală pentru a aduce Rusia și oficialii săi, inclusiv șeful statului terorist, în fața justiției pentru genocid și politica de genocid împotriva Ucrainei.  

Oficialii ucraineni acuză Rusia de deportarea a peste 16.000 de copii din teritoriile ocupate

În luna martie, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al unui comisar pentru drepturile copilului pentru o presupusă strămutare forțată a copiilor, ceea ce constituie o crimă de război.

Pe de altă parte, Moscova spune că nu este vorba de deportări, ci doar de evacuări în locuri mai sigure.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE