Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Condițiile de care dispune Anders Breivik în închisoare. Norvegianul are mai multe camere, pe două etaje

Norvegianul Anders Breivik, cel care a ucis 77 de oameni în 2011, își dă din nou țara în judecată. Avocatul neonazistului, Oystein Storrvik, precizează că, "din cauza perioadei lungi de izolare din închisoare, Breivik are afecțiuni psihice, inclusiv un comportament predispus la sinucidere", potrivit AFP. Avocatul susține că extremistul este și dependent de antidepresive Prozac.

Pe 8 ianuarie a fost deschis acest nou proces care va dura cinci zile, după spusele autorităților novegiene. Breivik, în vârstă de 44 de ani, susține că ținerea sa "în izolare, de 11 ani, încalcă articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului", care "interzice pedepsele sau tratamentele inumane sau degradante".

Anders Breivik dispune de condiții de lux în închisoare

Anders Breivik își ispășește pedeapsa în închisoarea din Ringerike, pe Insula Utoya, acolo unde este încarcerat într-o zonă de maximă securitate. Conform agenției NTB, norvegianul este închis într-un loc în care dispune, doar pentru el, de două etaje, are bucătărie, sală cu televizor, bibliotecă mare, consolă pentru jocuri, sală de fitness, loc de a juca baschet, dar și trei papagali, ca dorință a sa de a avea animale de companie.

VEZI GALERIA
10 imagini

În aceste condiții, avocatul din partea statului norvegian, Andreas Hjetland, spune că Breivik beneficiază de "o ofertă completă, nu există indicii că ar suferi de probleme fizice sau mentale cauzate de condițiile de detenție". Totodată, avocatul a precizat că Anders Breivik nu a dorit să muncească în închisoare.

Pe 22 iulie 2011, Anders Breivik, îmbrăcat în uniformă de polițist, a detonat o bombă lângă Guvernul din Oslo și a ucis opt oameni, iar apoi a împușcat 69 de persoane, majoritatea adolescenți, dintr-o tabără de vară a Tineretului Laburist, din insula Utoya.

Breivik a fost condamnat, în 2012, la 21 de ani de închisoare, adică pedeapsa maximă, dar cu posibilitatea de prelungire chiar pe termen nedefinit, dacă este considerat în continuare periculos, printr-o clauză rară din justiția statului scandinav.

Norvegienii sunt recunoscuți prin pedepsele mai blânde din închisori și prin condițiile extrem de bune din închisori. De altfel, ei justifică totul prin accentul pus pe reabilitate, în sensul în care scopul unui penitenciar este acela de a reabilita persoana condamnată.

Într-un documentar început în anul 2016, care a apărut pe Netflix și intitulat "În interiorul celor mai dure închisori din lume", un fost jurnalist britanic, Raphael Rowe, a făcut mai multe materiale prin închisorile de pe tot Globul, inclusiv în cea de la Craiova sau în închisorile norvegiene. Acestea din urmă se remarcă prin condiții extrem de bune, unde totul pare nou și modern, cu dotări aproape de necrezut pentru o persoană nefamiliarizată cu sistemul norvegian de detenție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE