Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Condiția Austriei pentru aderarea României la Schengen: reformarea politicii Uniunii Europene în domeniul imigrației

Publicat de: Euronews

Austria condiționează aprobarea aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen de progrese în ceea ce privește politica Uniunii Europene în domeniul migrației, a declarat ministrul austriac al afacerilor europene, Karoline Edtstadler, într-un interviu pentru o agenție de presă de la Viena.

26/12/2022 , 14:29

Cristian Diaconescu: „O atitudine ostilă”

„În continuare, în opinia mea, Guvernul de la Viena are o atitudine ostilă în ceea ce privește România. Această argumentație în legătură cu politicile comune europene privind imigrația și azilul este o temă cu bătaie foarte lungă, extrem de complicată și, în acest moment, nu există în UE nici măcar premisele unei înțelegeri și a unei reacții solidare a statelor membre, a declarat, la Euronews, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Știrea inițială

„Extinderea spațiului Schengen este, desigur, un subiect pe care vrem să-l discutăm în continuare, în colaborare cu partenerii noștri din Bulgaria și România, astfel încât să fie pus din nou pe agendă, odată ce sunt făcuți pașii necesari în ceea ce privește politica migrației și azilului”, a declarat ministrul Karoline Edtstadler.

Ministrul a amintit că, începând cu ianuarie 2023, Suedia va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene și speră ca subiectul să constituie una dintre prioritățile președinției scandinavilor. Suedia este una dintre țările care s-a confruntat cu problema migrației și are o experiență consistentă în domeniu, a mai spus Karoline Edtstadler .

Consiliul JAI de la începutul lunii decembrie a respins aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, din cauza opoziției Austriei, însă a dat undă verde Croației. Atât Comisia Europeană, cât și Parlamentul European susțin România și Bulgaria în demersul lor de aderare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE