Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Concedieri masive după prăbușirea criptomonedelor. O mare companie din SUA dă afară peste 1.100 de oameni

Compania americană Coinbase, care administrează una dintre cele mai importante platforme de tranzacționare a criptomonedelor, a anunțat autoritățile din SUA că va concedia 18% din personal, adică peste 1.100 de oameni.

Decizia comunicată Comisiei pentru valori imobiliare și burse de valori (SEC) vine după ce, acum doar câteva luni, Coinbase a cheltuit 14 milioane de dolari pentru un anunț la Super Bowl, care consta aproape în întregime dintr-un cod QR colorat care se învârtea în jurul ecranului, direcționând spectatorii către un site web unde puteau obține 15 dolari în Bitcoin doar din simpla înscriere.

Într-o postare pe blogul companiei, CEO-ul Coinbase, Brian Armstrong, a dat vina pentru prima dată pe schimbarea condițiilor economice care ar putea duce la o "iarnă cripto" și a precizat că firma pe care o conduce a „supraangajat”, relatează The Verge.

2021 - anul profiturilor fabuloase

The Wall Street Journal a dezvăluit, în mai, că directorii companiei, inclusiv Armstrong și colegul co-fondatorul Fred Ehrsam -, președintele și COO Emilie Choi, și CPO Surojit Chatterjee au înregistrat vânzări de acțiuni de 1,2 miliarde de dolari, în aprilie 2021. Acțiunile companiei s-au pus inițial în vânzare la un preț de 382 de dolari și se tranzacționează, în prezent, la aproximativ 52 de dolari.

Alte firme de criptomonede precum BlockFi, Crypto.com și Gemeni au anunțat, de asemenea, concedieri recent, după ce prețul Bitcoin a scăzut în fiecare din ultimele 12 săptămâni, iar acum se află în jurul valorii de 21.884 de dolari, după ce a atins un maxim de aproximativ 69.000 de dolari în noiembrie anul trecut.

Declin generalizat pe piața criptomonedelor

Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a coborât, luni, sub pragul de 1.000 de miliarde de dolari, pentru prima dată după luna ianuarie 2021, şi conform datelor publicate de firma CoinMarketCap, care urmăreşte evoluţia criptomonedelor, a ajuns până la un minim de 926 de miliarde de dolari, informează Reuters, preluată de Agerpres.

La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă monedele cu cea mai mare valoare de piaţă sunt Bitcoin, Ethereum, Tether, XRP şi Bitcoin Cash.

Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor existente la nivel global a atins un maxim de 2.900 de miliarde de dolari în luna noiembrie 2021, însă este într-o continuă scădere de la începutul acestui an. Numai în ultimele două luni valoarea de piaţă a criptomonedelor a scăzut cu 1.000 de miliarde de dolari pe măsură ce investitorii au renunţat la activele considerate riscante în contextul inflaţiei ridicate şi a îngrijorărilor că majorarea dobânzilor de către băncile centrale va afecta creşterea economică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE