Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană, dată în judecată. Judecătorii din UE sunt împotriva finanțării Poloniei

Patru organizații de judecători, inclusiv Asociația Europeană a Judecătorilor, au depus o plângere în instanță împotriva Comisiei Europene, dar și a statelor membre ale UE, pentru că au aprobat accesul Poloniei la finanțări din Fondurile de Redresare ale UE.

Guvernul de la Varșovia refuză să desființeze tribunalele disciplinare

Este vorba de o sumă de 35 de miliarde de euro. Magistrații menționează că banii au fost acordați în ciuda faptului că Varșovia refuză să se conformeze normelor și principiilor comunității.

Potrivit organizațiilor de judecători, guvernul de la Varșovia refuză să se conformeze hotărârii Curții Europene de Justiție de a desființa tribunalele disciplinare. Autoritățile poloneze continuă să submineze independența justiției atât la nivel local, cât și la nivelul UE.

Albert Alemanno, profesor de drept: „Întregul sistem judiciar european este în joc, întrucât acesta se bazează pe încredere reciprocă. Cum putem fi încrezători că deciziile luate în privința custodiei copiilor ce aparțin cuplurilor mixte, că mandatele europene de arestare luate de către judecătorii polonezi pot fi adoptate în mod independent, dacă în prezent nu este asigurată independența judiciară în Polonia.”

Planul Polonez de Redresare nu a putut fi aprobat

Grupul a depus o acțiune la Tribunalul UE prin care solicită anularea deciziei de a acorda Poloniei banii din fondul de recuperare, pe motiv că Varșovia nu se supune hotărârilor Curții. Ei spun că Uniunea Europeană este de acord să ofere acești bani ca urmare a reacției pozitive pe care Polonia a avut-o cu privire la războiul din Ucraina.

Albert Alemanno, profesor de drept: „Timp de mai bine de un an, Comisia Europeană nu a putut aproba cu adevărat Planul Polonez de Redresare din cauza lipsei de independență juridică și a lipsei de voință a guvernului polonez de a se conforma hotărârilor judecătorești. Dintr-odată însă, ca urmare a situației din Ucraina și a politicii destul de generoase cu privire la refugiați, Polonia a reușit să convingă guvernele europene cu privire la aprobarea Planului de Redresare.”

Deocamdată, Polonia nu a primit încă niciun ban, întrucât nu a fost respectat calendarul privind anumite etape. Comisia Europeană precizează că a luat act de această acțiune în instanță, dar că își menține acordul cu Polonia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE