Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană creează un grup de experți pentru implementarea directivei privind inteligența artificială

Comisia Europeană a înființat un grup de experți pentru a sprijini cele 27 de state membre UE să implementeze directiva privind inteligența artificială și să ia măsuri pentru ca noile norme să fie aplicate armonizat, relatează Euronews.com.

Grupul alcătuit din oficiali din cadrul autorităților statelor UE ar trebui să răspundă, de asemenea, la întrebările cu privire la siguranța produselor, secretele comerciale, drepturile de autor, identificarea biometrică și aplicarea legii, potrivit documentelor obținute de Euronews. Acest lucru vine după ce regulamentul privind inteligența artificială a fost aprobat în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor UE care a avut loc vineri, 2 februarie.

Cât despre siguranța produselor, experții vor oferi, de exemplu, consultanță cu privire la aplicarea normelor referitoare la Regulamentul privind dispozitivele medical sau a celui rivind dispozitivele de diagnostic in vitro.

Germania și-a exprimat sprijinul pentru grupul de lucru, arată sursa citată. Reprezentantul său a declarat în timpul reuniunii că legătura dintre directiva privind AI și alte acte legislative trebuie clarificată și a avut întrebări specifice cu privire la sistemele de aplicare a legii și de control la frontieră.

De asemenea, Franța a solicitat clarificări cu privire la secretele comerciale, în timp ce Ungaria a cerut mai multe detalii despre aplicarea legii.

Statele membre UE au convenit asupra detaliilor tehnice ale Legii privind AI, prima tentativă din lume de a reglementa această tehnologie cu o abordare bazată pe riscuri, ca urmare a unui acord politic încheiat în decembrie 2023.

Ce prevede directiva privind inteligența artificială

În actul normativ, sistemele de inteligență artificială sunt împărțite în patru categorii, în funcție de riscul pe care îl prezintă pentru societate. În timpul procesului de negociere, unele state, printre care Franța, Germania și Italia, s-au arătat sceptice cu privire la reglementarea a unor modele, precum chatbotul ChatGPT.

Unele dintre prevederile care lasă loc de interpretare sau cele care necesită amendamente frecvente vor avea nevoie de legislație secundară, care să fie adoptate în baza directivei privind AI.

Acordul are nevoie de o aprobare din partea parlamentarilor europeni, înainte ca normele să intre în vigoare. Un vot în plenul Parlamentului European ar putea avea loc în aprilie.

Ulterior, se așteaptă ca actul să fie implementat în cursul acestui an și include o perioadă de punere în aplicare de până la 36 de luni. Reglementările pentru modelele de inteligență artificială vor începe să se aplice deja după un an, iar țările UE vor trebui să elimine treptat sistemele interzise, în termen de șase luni.

Pe lângă grupul de experți, Comisia înființează patru organisme de supraveghere și de aplicare a legii. Oficiul AI va avea sarcina de a supraveghea punerea în aplicare, împreună cu autoritățile naționale de reglementare. Un consiliu european pentru inteligență artificială, care va include reprezentanți ai fiecărui stat membru, va asista Comisia și țările UE și va face schimb de experiență în materie de reglementare.

Un for consultativ va fi format din reprezentanți ai industriei, ai IMM-urilor și ai mediului universitar, care vor oferi contribuții tehnice cu privire la legea privind inteligența artificială, iar în cele din urmă un grup științific, un grup de experți științifici și tehnici independenți, va ajuta Oficiul pentru Inteligență Artificială în implementarea și aplicarea legii în ceea ce privește modelele de inteligență artificială cu scop general.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE