Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Codurile de caniculă, prelungite. Meteorolog ANM: „Există șanse de schimbare în cod roșu”

Este posibil ca România să intre sub cod roșu de caniculă. Și asta în funcție de cum va evolua vremea în următoarele zile. Meteorologul ANM, Raul ilea spune că doar luni temperaturile vor mai scădea un pic. Însă valul de căldură va rămâne și săptămâna viitoare.

„ANM a mai emis un mesaj cod galben si portocaliu, pentru duminică în Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei, cu temperaturi de 38-41 de grade Celsius, iar noaptea temperaturile nu vor scădea sub 20-22 de grade Celsius, ca urmare discomfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

Pentru săptămâna care urmează ziua de luni va fi un moment de respiro, pentru jumătatea de nord a țării. După care, de marți valul de căldură se va extinde din nou și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Există șanse de schimbare într-un cod rosu, în funcție de evolutia temperaturilor și ceea ce arată modelele vom actualiza prezentele mesaje”, a explicat Raul Ilea, meteorolog ANM.

Canicula restricționează traficul auto

Sunt restricții de circulație azi și mâine în mai multe județe din țară din cauza caniculei. Este vorba de mașinile mai mari de 7,5 tone care vor circula după un anumit program.

„Vor fi instituite restricții de circulație, astăzi în intervalul 10:00-20:00, pentru autovehiculele cu masa totală autorizată mai mare de 7,5 tone, pe întreaga rețea de Drumuri Naționale pe întreaga rază a județelor Arad, Bihor, Caraș-Severin, Dolj, Mehedinți, Satu Mare, Sălaj, Teleorman și Timiș. Fac excepție de la aceste restricții transporturile de persoane, cele de animale vii și produse perisabilă de origine animală și altele. Acum se circulă în condiții de fleunță, dar tocmai pentru că vorbim de o perioadă a concediilor și o perioadă în condiții de temperaturi extreme, șoferii sunt mai irascibili, încearcă să ajungă mai devreme acasă, iar pietonii să traverseze prin locuri nepermise pentru a ajunge în zone umbroase, mai răcorase. Tocmai, de aceea aceste recomandări sunt valabile pentru conducătorii auto și pentru pietoni”, a declarat Ramona Tudor, comisar șef centrul Infotrafic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE