Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CNR reacționează după ce AUR a făcut propagandă politică la deschiderea anului universitar de la SNSPA: Acțiunile politice nu au ce căuta în universități

Consiliul Național al Rectorilor (CNR) reacționează după ce mai mulți membri ai AUR au făcut propagandă politică în prima zi a anului universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București (SNSPA).

„Consiliul Național al Rectorilor a luat act de faptul că într-o universitate din România s-a produs o regretabilă manifestare cu pronunțat caracter politic. În acest context amintim faptul că, în conformitate cu Legea învățământului superior nr. 199/2023, art. 13, alin. (3), «Spațiul universitar este inviolabil. Accesul în spațiul universitar este permis numai în condițiile stabilite prin lege și prin carta universitară»”, se arată în comunicatul CNR.

„De asemenea, Consiliul Național al Rectorilor subliniază faptul că, în conformitate cu prevederile art. 25 alin. (1) din aceeași lege, «În instituțiile de învățământ superior și în toate componentele lor organizatorice sunt interzise actvitățile care constau în prozelitism politic și/sau religios».

Potrivit Art 32 (6) al Constituției României, «Autonomia universitară este garantată», iar Legea 199/2023 statuează, la Art. 7 (4), că instituțiile de învățământ superior «au caracter nonprofit și sunt apolitice». Aceste prevederi legale trebuie respectate nu doar de către persoanele implicate în activitățile specifice învățământului superior, ci de către toți cetățenii României.

Nu dorim să intrăm într-o analiză de conținut a respectivei acțiuni ce a umbrit o zi festivă precum cea dedicată deschiderii noului an universitar, ci doar să ne manifestăm dezaprobarea față de producerea ei și solidaritatea față de colegii noștri și de studenții care au fost nevoiți să asiste la așa ceva. Comunitățile academice din România cunosc legislația referitoare la statutul instituțiilor universitare și au dovedit că o respectă. Fiecare are dreptul constituțional la liberă exprimare și la a avea propriile convingeri politice, însă nu spațiul academic este locul pentru exercitarea acestor drepturi. Societatea noastră democratică dispune de diverse locuri în care se pot desfășura acțiunile politice, conform legislației în vigoare, iar universitățile nu se numără printre ele.

Consiliul Național al Rectorilor face apel la toate forțele politice să respecte comunitățile academice din România”, mai arată CNR.

Propaganda politică a celor de la AUR

Amintim că în prima zi din noul an universitar mai mulți membri AUR au împărțit pliante la SNSPA în care încurajau tinerii să se înscrie în partid. Rectorul Universității, Remus Pricopie, spune că partidul a încălcat astfel legea și compară întreaga acțiune cu modul în care legionarii făceau recrutări acum aproape 100 de ani.

Pe pliante erau mesaje care îndemnau tinerii să renunțe la studii și să se alăture partidului. Nu lipseau nici greșelile gramaticale. Rectorul universității spune că reprezentanții AUR nu s-au mulțumit doar să împartă pliante afară, ci au intrat și în clădire.

Remus Pricopie, rectorul SNSPA: „Un partid politic a hotărât să încalce legea, de fapt mai multe legi, nu numai legea educației, ci și legea partidelor politice și să intre în spațiul universitar, dar și la căminele studențești în zona Băneasa și să distribuie materiale de propagandă politică. Colegii mei le-au precizat în mod clar că încalcă legea”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE