Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CNAS: Servicii decontate pentru neasiguraţi în Planul Naţional de Cancer, de la 1 iulie

Confuzie în cazul drepturilor acordate persoanelor fără asigurare de sănătate. Dacă în cursul zilei de miercuri, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, spunea că pacienții neasigurați ar putea avea aceleași drepturi ca pacienții asigurați, joi și-a nunanțat declarația și spune că vizați sunt doar pacienții oncologici.

Astfel de la 1 iulie vor fi incluse servicii gratuite pentru pacienţii neasiguraţi în Planul Naţional de Cancer.

"Avem Planul Naţional de Cancer, în cadrul acestui plan s-au introdus servicii şi pentru neasiguraţi, ceea ce este un mare fapt faţă de alte ţări.

Prin introducerea în acest plan naţional de cancer a acestui segment de populaţie, cel neasigurat, înseamnă că dânşii au acces la servicii de prevenţie - asta înseamnă că depistez precoce -, la servicii de diagnostic şi pot să acceseze şi planul de tratament.

Deci este un mare pas înainte. Banii vin de la bugetul de stat, aici e diferenţa. În Programul Naţional de Cancer există multe lucruri care intră acum, de la 1 iulie.

Deci persoanele neasigurate, începând cu 1 iulie, vor avea acces la servicii de prevenţie, diagnostic şi tratament în cadrul Planului Naţional de Cancer, plată care va veni de la bugetul de stat.

Se va deconta de la bugetul de stat în funcţie de câţi oameni se vor prezenta şi la câţi oameni se vor depista cazuri de cancer. Practic aceşti pacienţi neasiguraţi vor beneficia şi de investigaţii", a declarat dr. Valeria Herdea.

Pacientul neasigurat va fi supus unei consultații amănunțite

Conform declarațiilor președintelui CNAS, o persoană neasigurată care se prezintă la medicul de familie va fi supus unei consultații.

În cazul în care se identifică suspiciuni de boală neoplazică sau cancer, pacientul va fi direcționat către investigații și analize suplimentare.

Apoi, va fi trimis către un specialist oncolog pentru evaluări de specialitate, care va stabili un diagnostic adecvat.

"Se va face acelaşi parcurs ca la ceilalţi pacienţi, fiindcă e un drept constituţional într-o astfel de boală. Faptul că se asumă aşa ceva este mare lucru din punctul meu de vedere. (...) Gândiţi-vă că avem cancere de colon, cancere de esofag, avem cancere pulmonare, cancer de sân etc, e o mortalitate foarte înaltă, deci o astfel de măsură e foarte binevenită.

Planul Naţional de Cancer este unul din dezideratele cele mai importante pe care eu, personal, le apăr în acest mandat. Vă spun de ce, pentru că nu este normal să moară atâţia oameni şi atunci un astfel de plan, care e rodul muncii a foarte multor oameni, merită pus în aplicare şi merită sprijinit. Avem 204.722 de pacienţi cu cancer la 31 decembrie anul trecut şi 2.700 sunt de copii", a afirmat dr. Valeria Herdea.

Preşedintele CNAS a precizat că această alocare pentru pacienţii neasiguraţi este prevăzută doar pentru Planul Naţional de Cancer şi nu pentru toate tipurile de servicii medicale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE