Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciolacu dă replica PNL-ului și vorbește depre "bla-bla-ul politic": "Actul de guvernare e mai important decât păruiala politică"

Guvernul a prezentat oficial, pe 2 august, cele peste 50 de măsuri fiscale, menite să reducă cheltuielile, să acopere gaura imensă din buget și să adune bani din diverse taxe.

Numai că aceste măsuri au stârnit un val imens de nemulțumiri în societate și chiar în interiorul guvernului de coaliție. Au apărut chiar și multe contre între PNL și PSD pe tema acestor măsuri, iar contestatarii nu s-au sfiit să le facă publice. Asta l-a deranjat pe premierul Marcel Ciolacu, care a ținut să le transmită colegilor de coaliție un mesaj pe rețelele de socializare.

Marcel Ciolacu: "Nu voi permite niciodată blocarea fondurilor europene"

"Actul de guvernare este mai important decât păruiala politică. Un partid responsabil se află la conducerea țării pentru a arăta că este capabil să ia decizii pentru oameni, nu pentru a-și expune în piața publică frustrările politice.

Nu mă voi angaja în niciun fel de conflicte care nu au legătură cu prioritățile cetățenilor. Mă voi lupta doar pentru măsurile care țin de viața oamenilor obișnuiți, de nivelul de trai și de problemele lor de zi cu zi.

Ca premier, am datoria să vin cu soluții concrete la realitățile din țară. Iar realitatea este că au fost făcute împrumuturi foarte mari în anii precedenți, iar pandemia a demonstrat o sete incredibilă pentru risipă. Datoria mea este să echilibrez situația. Lipsa de acțiune și bla bla-ul politic înseamnă, în fapt, blocarea fondurilor europene atât de necesare pentru dezvoltare. Și nu voi permite niciodată așa ceva! Nu fug de răspundere și nici nu caut vinovați în trecut. Românii îi știu mai bine pe vinovați.

Rolul meu este să vin cu soluții, să asigur stabilitatea politică și economică a României, să răspund la problemele cetățenilor și să îi protejez pe cei afectați de creșterea prețurilor. De asta mă voi ocupa. Scandalurile și disputele care țin de menajeria politică le las în seama altora", a scris Ciolacu pe Facebook.

Contre între PSD și PNL pe tema reformei propuse de Guvern

Premierul Ciolacu este conștient că măsurile propuse de guvernul pe care îl conduce nu sunt populare și au impact negativ în special asupra mediului privat, dar și asupra bugetarilor, într-o mai mică măsură, după cum spun specialiștii în domeniul economiei. În aceste condiții, tensiunile din cadrul coaliției PSD - PNL continuă să crească, după ce ele au tot apărut pe parcursul ultimelor luni.

Atât PSD, cât și PNL trebuie să gestioneze cumva această perioadă pentru că urmează un an electoral 2024, când vor avea loc alegeri prezidențiale, parlamentare, locale și europarlamentare. Practic, va fi prima dată când toate cele patru alegeri se desfășoară în același an.

Gaura din buget este cu mult peste deficitul asumat, de 4,4% din PIB. Ciolacu a lansat unele critici la adresa fostului guvern: "Am ajuns, după două guvernări nefericite, la un deficit de 9,2%".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE