Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO. Ioana Izabela Odor, ”femeia în rochie albastră” de la Mineriadă, rememorează evenimentele din 1990

În dimineața zilei de 14 iunie 1990, mii de mineri din Valea Jiului luau cu asalt centrul Capitalei, la îndemnul președintelui de la acea vreme, Ion Iliescu. Conduși de Miron Cozma, ortacii au distrus sediile unor ziare și ale unor partide din opoziție, au devastat facultăți și au lovit fără milă femei și bărbați, deopotrivă. Una dintre imaginile care aveau să devină emblematice pentru evenimentele de atunci au avut-o în prim-plan pe ”femeia în rochie albastră”. Ioana Izabela Odor, pe numele ei, a stat de vorbă cu jurnaliștii Euronews România și a povestit ce s-a întâmplat fix acum 33 de ani.

Imaginea care a făcut înconjurul lumii

O femeie brunetă, în rochie albastră și sandale, este luată pe sus de câțiva mineri sosiți din Valea Jiului. Este imaginea surprinsă de Andrei Iliescu, corespondent al agenției France Presse pe atunci, în dimineața zilei de 14 iunie 1990. Este și imaginea care a făcut înconjurul lumii la acel moment și prin care se afla despre evenimentele sângeroase din Capitala țării abia ieșite din comunism.

Ioana Izabela Odor: ”Eu mă duceam la serviciu, i-am văzut, am vociferat și au început să mă bată. Se întâmpla dimineața, când mergeam la serviciu și unul dintre ei avea o bască din asta muncitorească, pusă pe cap, erau niște bărbați înalți, voinici, dar ăsta era mai micuț așa și mi-a zis: <Cucoană, la muncă! Dar eu merg la muncă, dumneata unde mergi, așa cu cascheta asta pe cap?>”

Ioana Izabela Odor avea la acel moment 39 de ani și urma să ia metroul spre locul de muncă. Era cercetătoare la Institutul de Metrologie, însă în acea dimineață nu a mai ajuns la sediu.

Ioana Izabela Odor: ”M-au bătut cu bastoane de cauciuc, dar puteau să mă bată mult mai rău. În momentul când am simțit așa, pe spate, pe umăr, am ridicat și eu mâna și jap, i-am dat și eu una unui miner, zis miner, că el era îmbrăcat în miner. Au continuat să mă bată și m-au luat pe sus și m-au dus până la Hotel Intercontinental, lângă Teatrul Național. Până acolo am căzut în genunchi la Batiștei, în intersecția cu Batiștei.”

Femeia se temea că minerii o vor lovi cu picioarele, în timp ce alte persoane stăteau și priveau.

Ioana Izabela Odor: ”Femei, care să vadă cum niște bărbați bat o femeie, cum am pățit eu, și să strige <Așa! Dă-i! Trage-i!>, este inuman. Puteau să strige <Lăsați-o, nu o mai bateți>, ele îi incitau pe oamenii ăia, care erau niște zdrahoni, ziși oameni.”

Justiția încă nu a făcut lumină în acest caz

Ajunsă la 72 de ani, femeia ne povestește că a scăpat datorită unui bărbat al cărui nume nu și-l amintește. 

Ioana Izabela Odor: ”M-au ridicat de mâini și m-au dus în continuare spre Hotel Intercontinental, unde erau mineri, m-au tras de păr, unul m-a scuipat, în sfârșit. M-au predat unui șef al lor, care nu era îmbrăcat în miner. La el îi duceau pe cei considerați răi, să spunem așa, cei care strigau <Jos Iliescu!>, mă puneau să strig <Sus Iliescu!>, eu nu am strigat, nu mai contează. Omul ăsta m-a luat, m-a traversat toată Piața Universității și m-a scos din vacarmul ăla.”

Ajunsă acasă, a fost îngrijită de vecini și ulterior a obținut un certificat medico-legal. Fotografia cu pricina a fost publicată inclusiv peste Ocean.

Ioana Izabela Odor: ”Pe spate și pe picioare eram vânătă, mi s-a dat concediu medical și am lipsit două săptămâni de la serviciu. Am povestit la toată lumea, am devenit erou, mi-au pus la gazeta de perete poza.”

La 33 de ani distanță, justiția încă nu a făcut lumină în acest caz și nu i-a pedepsit pe vinovați.

Ioana Izabela Odor: ”Și acum dacă ar fi să strig, aș striga <Jos Iliescu!>, dar viața mi-a arătat că nu se poate schimba de azi pe mâine lumea. Nu s-au găsit vinovați, nu s-a vrut să se găsească vinovați, s-a mușamalizat atât.”

În 2019, Dosarul Mineriadei a fost restituit procurorilor militari, după ce Înalta Curte a anulat toate probele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE