Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cinci europeni, judecați drept mercenari de separatiștii proruși din Doneţk. Riscă pedeapsa cu moartea

Regiunea separatistă Doneţk au început luni procesul în care trei britanici, un suedez și un croat sunt acuzați c-au luptat alături de armata ucraineană. Aceștia sunt considerați mercenari și riscă pedeapsa cu moartea.

”Curtea Supremă” din Doneţk, regiunea separatistă susținută de Moscova, a deschis un proces în care sunt judecați britanicii John Harding, Andrew Hill, Dylan Healy, croatul Vjekoslav Prebeg și suedezul Mathias Gustafsson, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Harding, Prebeg şi Gustafsson au fost luați prizonieri în apropierea portului ucrainean Mariupol care a fost bombardat mai multe săptămâni de armata rusă. Cei trei bărbați riscă pedeapsa cu moartea, a precizat o judecătoare, citată de agenția rusă de presă TASS.

Agenția Ria-Novosti notează că cei trei sunt urmăriţi penal pentru tentativă de "preluare cu forţa a puterii" şi pentru "participare la un conflict armat în calitate de mercenari".

În schimb, britanicul Andrew Hill este acuzat doar de activitate mercenară, în vreme ce Dylan Healy este urmărit penal pentru că "a participat la recrutarea de mercenari" pentru Ucraina.

Instanţa din Doneţk a precizat că procesul celor cinci inculpaţi va fi reluat la începutul lunii octombrie, fără a oferi vreo explicaţie privind amânarea. Toţi cei cinci bărbați au pledat nevinovaţi.

La începutul lunii iunie, doi luptători britanici și un marocan au fost condamnați la moarte de separatiștii proruși din Donețk. Aceștia au condamnat decizia instanței.

Potrivit sursei citate, un moratoriu asupra pedepsei cu moartea este în vigoare în Rusia din 1997, dar el nu este valabil în cele două teritorii separatiste din estul Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE