Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Dosarul Mineriadei. Procurorul general îi cere lui Klaus Iohannis aviz pentru urmărirea penală a lui Ion Iliescu - surse

  • Procurorul general al României Alex Florența îi cere lui Klaus Iohannis aviz pentru urmărirea penală a lui Ion Iliescu în Dosarul Mineriadei din iunie 1990.
  • În același dosar, fostul președinte a fost trimis în judecată în urmă cu 7 ani pentru infracțiuni contra umanității.
  • Trei ani mai târziu, Înalta Curte a decis anularea probelor refacerea anchetei. Acum, procurorii trebuie să refacă întreaga procedură, inclusiv să ceară aviz de la șeful statului pentru punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu.

Citește mai mult despre dosarul Mineriadei.

„Taxa pe boală”, eliminată parțial de Guvern. Ce categorii vor fi scutite de la plată

  • Așa numita ”Taxă pe boală” va fi eliminată în cazul pacienților oncologici, mamelor gravide, mamelor cu copii bolnavi, dar și pentru cazurile urgente. Guvernul aprobă joi o ordonanță de urgență în acest sens. În cazul celorlalți angajați, concediile medicale vor fi impozitate cu 10%.
  • ”Introducem azi, prin ordonanță de urgență, scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, a gravidelor, a pacienților cu afecțiuni oncologice și a cazurilor de urgență.
  • Dacă este nevoie, chemăm toată conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să lucreze azi la Guvern, pentru că acest act trebuie aprobat astăzi”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Citește mai mult despre eliminarea taxei pe boală pentru anumite categorii.

Ajutor de 2.000 de lei pentru mamele cu venituri mici, acordat de Guvern. Care sunt condițiile

  • Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, că Guvernul urmează să aloce un ajutor de 2.000 de lei, pentru fiecare nou-născut, în cazul mamelor defavorizate, cu venituri mici. Acest sprijin va fi acordat o singură dată până în anul 2027.
  • ”Prin același proiect sprijinim tinerele mame defavorizate cu venituri mici sau aflate în situații critice de viață. România are cel mai mare număr de mame minore din Europa. Astfel că această intervenție este extrem de necesară.
  • Propunem un ajutor de 2.000 de lei acordat o singură dată pentru fiecare nou-născut până în anul 2027, cu un buget de 120 de milioane de euro din fonduri europene”, a precizat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Citește mai mult despre ajutorul pentru mamele cu venituri mici

Semnal de alarmă privind riscul deșertificării în România. Specialiștii vorbesc de nisipuri zburătoare și explică ce putem face

  • Atunci când vorbim despre deșertificare, suntem tentați să credem că România nu este într-o zonă de risc.
  • În realitate, efectele deșertificării sunt tot mai prezente, în special în zona de sud, iar fenomenul este considerat de către specialiști una dintre cele mai mari amenințări de mediu la nivel global.
  • Datele institutelor internaționale și ONU ne arată că România chiar se află într-o zonă de risc pentru acest fenomen.

Citește mai mult despre ce spun specialiștii cu privire la deșertificarea în România

Spitalul de oncologie pentru copii ”Dăruiește Viața” a primit aprobare. Oana Gheorghiu: ”DSP va da avizul de funcționare”

  • Ministrul Sănătății a semnat Ordinul prin care aprobă noua clădire a Spitalului de Copii Marie Curie, construită de Asociația Dăruiește Viață.
  • Semnarea Ordinului vine la câteva zile după ce ministrul Alexandru Rafila spunea în exclusivitate la Euronews că spitalul nu poate fi autorizat.
  • Acesta era ultimul pas, înainte de controlul DSP, care ar urma să elibere autorizația de funcționare.

Citește mai mult despre avizul pentru spitalul de oncologie ”Dăruiește Viața”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE