Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Proiect: Zile libere de la stat, pentru controalele medicale

  • Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc propune o inițiativă legislativă care ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății publice din România: acordarea a două zile libere pe an pentru screening de boli.
  • Aceasta măsură, motivată de Barometrul de Sănătate Publică ce indică lipsa de informare și de programe de screening ca fiind principalele cauze ale depistării tardive a cancerului, ar permite cetățenilor să efectueze controale medicale regulate fără a-și face griji că nu pot pleca de la locul de muncă.
  • Senatoare subliniază că screening-ul regulat este esențial pentru detectarea timpurie a bolilor, când tratamentul este mai simplu și mai puțin costisitor.

Citește mai mult despre proiectul de lege pentru zilele libere atribuite controalelor medicale

Deficitul bugetar pe înțelesul tuturor: De ce românii rămân fără bani deși salariile sunt în continuă creștere

  • Salariile din România sunt în continuă creștere, însă nivelul de trai nu pare să se îmbunătățească. Salariul mediu net a crescut anul trecut cu cel mai mare ritm din ultimii 10 ani, iar veniturile multor români au fost „trase” în sus de majorarea salariului minim.
  • În aceste condiții a crescut și consumul în rândul cetățenilor români. Iar un consum mai intens se vede imediat în creșteri de prețuri, atrag atenția analiștii.
  • Deficitul bugetar a crescut la 3,24% din Produsul Intern Brut. În primele patru luni ale anului, cheltuielile statului au fost cu aproximativ 57 de miliarde de lei mai mari decât încasările.

Citește mai mult despre ce înseamnă deficitul bugetar.

Premieră la alegerile 2024: Alegătorii vor avea la dispoziție și o tușieră, în cazul în care nu se vede bine ștampila de vot

  • Pe 9 iunie, alegătorii sunt chemați la urne pentru a vota atât la alegerile locale, cât și la alegerile europarlamentare.
  • Comasarea celor două tipuri de alegeri înseamnă că vom primi cinci buletine de vot. Autoritățile au găsit și o soluție, în cazul în care ștampila nu se va vedea bine pe buletinul de vot, după aplicare.
  • În țară, fiecare alegător va primi câte 5 buletine de vot. Patru pentru alegerile locale, iar votanții vor primi și un buletin de vot pentru alegerile pentru Parlamentul European.

Citește mai mult despre tușiera pe care românii o vor primi la alegerile din 2024

Cum a ajuns Mugur Isărescu la șefia BNR. Cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume se pregătește pentru un nou mandat, conform Bloomberg

  • Mugur Isărescu este cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume. În vârstă de 74 de ani, se pregătește, în prezent pentru un nou mandat - adică alți cinci ani la șefia Băncii Naționale Române (BNR), conform Bloomberg.
  • Isărescu a preluat conducerea Băncii Naţionale în 1990, la mai puţin de un an de la colapsul regimului comunist al lui Nicolae Ceauşescu şi şi-a exercitat mandatul peste trei decenii, cu o excepție: perioada în care a fost premier, între 1999 și 2000.
  • Agerpres, care citează Bloomberg, scrie că Mugur Isărescu beneficiază, în prezent, de sprijinul celor mai mari partide prezente în Parlament pentru a-și ocupa funcția preț de un nou mandat.

Citește mai mult despre expansiunea lui Mugur Isărescu

Dan Vîlceanu reacționează după ce l-ar fi lovit pe liberalul Florin Roman. ”Nu au existat nici mușcături, nici lovituri”

  • Dan Vîlceanu reacționează după ce a primit sancțiunea maximă pentru conflictul din Parlament de săptămâna trecută.
  • Deputatul spune că nu l-a lovit pe liberalul Florin Roman, ci a vrut să-i spună ceva.
  • Fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene în Guvernul Ciucă, Vîlceanu va avea indemnizația de parlamentar redusă cu 50%, timp de șase luni, iar timpul alocat luărilor de cuvânt în plen va fi limitat la 10 secunde în următoarele trei luni.

Citește mai multe declarații făcute de Dan Vîlceanu după conflictul cu Florin Roman

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE