Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, de la orele 7:30 și 20:00, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Violența domestică rămâne între patru pereți. La nivel european, 80% dintre victime nu cer ajutor specializat

  • Trei sferturi dintre femeile care sunt victime ale violenței domestice nu cer ajutor nici din partea autorităților, dar nici din partea psihologilor. Sunt date la nivel european, iar specialiștii avertizează că multe forme de violență s-au mutat în mediul online.
  • La noi în țară, numărul cazurilor raportate este în creștere. Instituțiile europene au în lucru o nouă directivă care să definească și să stabilească sancțiuni clare pentru violența împotriva femeilor. Pe listă este și dreptul de a solicita despăgubiri și incriminarea violenței cibernetice.
  • În România, aproape 80 de mii de cazuri de violență domestică au ajuns în atenția poliției în 2023, cele mai multe împotriva femeilor. Numărul cazurilor este în creștere, iar asta pentru că mai multe victime și-au denunțat abuzatorii.

Citește mai mult despre violența domestică.

Furtuni și ninsori, în jumătate de țară. Din cauza rafalelor de vânt, reactorul 1 de la Cernavodă s-a deconectat automat de la rețeaua electrică

  • Ninsori puternice și furtuni violente au avut loc, în ultimele ore, în estul țării. Dar e zăpadă și la Cluj și Brașov, iar județele Constanța și Tulcea au fost măturate de furtuni și vânt puternic. Din cauza rafalelor care au depășit 100 de km pe oră, reactorul 1 de la Cernavodă s-a deconectat automat de la sistemul de electricitate.
  • Mai multe coduri roșii de vreme rea au fost emise, pe timpul nopții, pentru zeci de localități din Constanța. Vântul a suflat la rafală cu peste 100 de km la oră și a pus la pământ zeci de copaci. Mai multe acoperișuri au zburat de pe blocuri, iar 12 localități au rămas fără curent electric și apă potabilă.
  • Din cauza rafalelor puternice de vânt reactorul 1 al Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la rețeaua electrică.

Citește mai mult despre situația din România, după furtuni.

Cozi la schimbat anvelope. Service-urile auto sunt asaltate pentru montarea cauciucurilor de iarnă

  • Anunțurile privind răcirea vremii și mai ales imaginile cu zăpada care a acoperit mare parte din țară au făcut ca service-urile de roti să fie extrem de aglomerate în aceste zile.
  • Vulcanizările și service-urile de roți fac față cu greu solicitărilor celor care doresc trecerea la pneurile de iarnă.
  • Odată cu primele semne ale iernii, șoferii trec la schimbarea anvelopelor pt iarnă, service-urile auto sunt f aglomerate iar unele lucrează chiar si non stop. Un schimb mediu costa cam 120-140 lei.

Citește mai mult despre cozile de la vulcanizări pentru schimbarea anvelopelor.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, ar urma să participe miercuri la summitul online al G20

  • Preşedintele rus, Vladimir Putin, va participa la summitul virtual al G20 convocat pentru 22 noiembrie de preşedinţia indiană a grupului care reprezintă principalele economii ale lumii, a anunţat duminică televiziunea rusă de stat - relatează DPA.
  • Putin va purta discuţii directe cu lideri occidentali pentru prima dată în ultimele luni în timpul acestui summit ce se va desfăşura online, conform relatărilor presei ruse.
  • Rusia a fost reprezentată la summitul G20 de la New Delhi de la începutul lunii septembrie de ministrul de externe Serghei Lavrov.

Citește mai mult despre summitul online al G20.

Maia Sandu îndeamnă populația din Republica Moldova să iasă la vot în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale

  • Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat, duminică, un îndemn către populaţia din localităţile în care are loc al doilea tur al alegerilor locale "să meargă la vot şi să decidă ei cine le va conduce localitatea".
  • Liderul de la Chişinău a transmis un comunicat de presă în care arată că "oamenii au nevoie de administraţii publice locale ce gestionează corect şi eficient bugetul localităţilor şi de primari care rezolvă problemele locuitorilor".
  • De asemenea, Maia Sandu a transmis că "Moldova merită să fie membră a Uniunii Europene" şi că "moldovenii merită să aibă condiţii de viaţă acasă ca în ţările europene", însă pentru acest lucru este nevoie ca localităţile să fie conduse de "primari oneşti, care ştiu să crească bugetul localităţii prin crearea condiţiilor pentru dezvoltarea afacerilor şi atragerea proiectelor".

Citește mai mult despre declarațiile făcute de Maia Sandu cu privire la alegerile din Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE