Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Cum se împart mandatele după alegerile europarlamentare și locale

 • Partidele mari, precum PSD și PNL, au fost favorizate de sistemul electoral românesc la alegerile europarlamentare, în condițiile în care a fost înregistrat un ”număr mare de voturi sub pragul electoral” - peste 13%, a afirmat politologul Mihai Ghițulescu, la Euronews România.
 • ”Vedem cumva PSD-PNL beneficiază de o primă electorală în virtutea faptului că multe voturi au fost irosite, pentru că nu au fost luate în calcul”, a afirmat specialistul.
 • Ghițulescu a afirmă că, spre deosebire de alegerile europarlamentare, ”la parlamentare și la locale, putem intra pe un teren al paradoxurilor”.

Află mai multe informații despre modul în care se împart mandatele după alegerile europarlamentare și locale.

Al doilea sistem Patriot din România, funcțional. Acesta a fost testat la Capu Midia, în cadrul unui exercițiu NATO

 • România ar putea oferi Ucrainei un astfel de sistem avansat de apărare antiaeriană. Decizia va fi luată însă în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, la ședința de săptămâna viitoare. 
 • Până acum, din cele patru sisteme de rachete Patriot din dotarea Forțelor Aeriene Române, o singură unitate era în serviciul de luptă. 
 • În timpul tragerilor de la Capu Midia a fost testată și capacitatea sistemului Patriot de a coopera cu echipamentele aliaților.

Vezi mai multe detalii despre al doilea sistem Patriot din România.

Donald Trump a revenit la Capitoliu

 • Donald Trump s-a întors la Capitol Hill pentru a se întâlni cu republicanii. El a transmis un mesaj de unitate, promițând să rezolve orice neînțelegeri care apar în cadrul partidului.
 • Anul trecut, Donald Trump a fost inculpat penal pentru toate cele patru capete de acuzare din dosarul atacului de la Capitoliu.
 • Mai exact, el a fost acuzat că a complotat să submineze rezultatul alegerilor din 2020 și i-a provocat pe protestatari să ia cu asalt clădirea Congresului.

Citește mai multe informații despre revenirea lui Donald Trump la Capitoliu.

Jurnaliștii, amprentați la Euro 2024. Măsuri de securitate fără precedent, cu ajutorul Frontex și al altor organisme

 • Se iau măsuri de siguranță fără precedent la Euro 2024. Agențiile de securitate federale analizează, de câteva luni, potențialele amenințări teroriste. Și jurnaliștii care sunt prezenți la turneul final sunt supuși unor controale severe.
 • Organizatorii se așteaptă ca, pe parcursul competiției, să ajungă pe stadioanele din Germania în jur de 2,7 milioane de fani și 12 milioane în zonele publice din orașe, precum fan-zone-uri.
 • Frontex, Agenția Europeană pentru Paza de Frontieră și de Coastă, a anunțat desfășurarea unor dispozitive permanente suplimentare din țări toată Europa, pentru a sprijini forțele de ordine din Germania și Poliția Federală Germană pe aeroporturile germane.

Vezi mai multe detalii despre măsurile de securitate de la EURO 2024.

Vladimir Putin spune că este pregătit să încheie războiul. Liderul de la Moscova înaintează însă condiții dure pentru Kiev

 • Președintele rus Vladimir Putin spune că este pregătit pentru o încetare definitivă a războiului din Ucraina, dar înaintează condiții destul de dure pentru Kiev și partenerii săi occidentali.
 • Oferta de pace a șefului de la Kremlin presupune, între alte, că Ucraina trebuie să renunțe definitiv la patru regiuni ale sale, inclusiv la teritoriile care, în prezent, nu sunt sub ocupație rusă. Kievul nu a comentat deocamdată oferta liderului de la Moscova.
 • Așa-zisa ofertă de pace a lui Putin a fost anunțată în timp ce liderii țărilor G7, cele mai dezvoltate economii din lume, discută mecanisme de creștere a ajutorului pentru Ucraina.

Află mai multe informații despre condițiile lui Vladimir Putin pentru a încheia războiul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE