Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cimitir pentru animale, deschis la Brașov. Cimitirul autorizat are la dispoziție 4.000 de locuri de veci

România este țara cu cei mai mulți proprietari de animale. Cel puțin așa arată cele mai recente statistici care ne plasează pe locul întâi în Europa în privința numărului de animale de companie. Proprietarii necuvântătoarelor plătesc sume importante pentru mâncare, hăinuțe și îngrijire, dar și pentru un loc de veci. Dacă în țările europene cimitirele pentru animale există de ani de zile în marile orașe, conceptul este unul destul de nou pentru noi. În toată țara sunt cinci cimitire de animale, toate private, cel mai recent fiind deschis lângă Brașov.

Aproape jumătate dintre gospodăriile din România au o pisică sau un cățel, animal de companie. Aceasta este cea mai mare pondere din Euro­pa, țara noastră fiind urmată de Polonia și Cehia. Deși ne plasăm pe primul loc în privința numărului de animale de companie, avem cele mai puține cimitire destinate lor.

Tudor-Tim Ionescu, expert protecția animalelor: „În primul rând vorbim de un argument sanitar veterinar și de igienă. Ele (n.r. cimitirele) au demarat ca idee la sfârșitul anilor 1800, 1899, în Paris, 1896 lângă New York unde astăzi sunt îngropate 80.000 de animale, iar la Paris 40.000 de animale în cimitirul câinilor. Sunt niște locuri unde oamenii să nu mai arunce animalele de companie la gropile de gunoi comunale, sau râuri și să devină astfel surse de poloare sau de răspândire de infecții.”

Primul cimitir de animale din România, deschis în 2003

Primul cimitir de animale din România s-a deschis în 2003, lângă București și are o capacitate de 50.000 de locuri. 20 de ani mai târziu, cu o investiție de peste 100.000 de euro, doi brașoveni au deschis un cimitir pentru necuvântătoare.

Cimitirul de animale de aici de la Brașov se întinde pe o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați. Aici pot fi aduse animale de companie, atât de talie mică dar și de talie mare. Prețul unui loc de veci pornește de la 150 de lei și poate să depășească 1700 de lei, în funcție de serviciile alese de stăpâni.

Alexandru Starliciu, manager cimitir pentru animale: „Ideea acestui business a venit cu un aport de 15 ani în domeniul funerar. Am observat necesitatea populației pentru a avea un cimitir. Oamenii nu aveau unde să îngroape un animal. Oferim servicii de transport, găzduire la rece până în momentul ceremoniei, sicrie pentru animale, locuri de veci.”

Îngroparea animalelor în locuri neautorizate, ilegală în România

Legislația din România interzice îngroparea animalelor în locuri neautorizate. De altfel, proprietarii animalelor de companie trebuie să anunțe medicul veterinar despre decesul necuvântătoarelor, iar mai apoi vor fi transportate către unități specializate de neutralizare sau în cimitire autorizate.

Camelia Ghineț, consilier pentru animale: „Până să aibă posibilitatea să vină la noi în cimitirul de animale, erau foarte îngrijorați, neavând un spațiu unde să ducă animăluțele, se gândeau unde le ducem, în pădure, mai ales că anumiți proprietari de animale știu foarte clar că îngroparea de animale în alte spații decât cele amenajate este strict interzisă.”

Proprietarii de câini spun că astfel de locuri special amenajate sunt bine-venite.

„Este absolut obligatoriu. Ar trebui și la noi pentru că s-au înmulțit cei care au și iubesc animalele de companie și care vor să aibă cimitirul lor și toate condițiile pe care le are și omul. Cât timp sunt dispusă să plătesc pentru un om, plătesc și pentru el, pentru că și el face parte din familia noastră”, spune stăpânul unui patruped.

Cimitirul de animale de la Brașov are o capacitate de 4.000 de locuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE