Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciclonul din centrul Europei va afecta și România. ANM: Vor fi ploi torențiale, grindină și rafale mari de vânt

Ciclonul care afectează zone întregi din centrul Europei ajunge și în România, săptămâna viitoare, anunță meteorologii.

De marți, sunt așteptate averse, tunete și fulgere și vijelii în mai toate zonele. Cea mai afectată va fi jumătatea de vest a țării. Vremea va fi instabilă, dar mai caldă decât zilele acestea.

Mihai Huștiu, meteorolog ANM: ”Ne așteptăm la o săptămână cu vreme mai instabilă decât am avut în această săptămână, însă mai caldă în această săptămână. Ne-am aflat sub influența unei mase de aer mai reci și o masă de aer destul de stabilă ce a determinat temperaturi destul de coborâte, o vreme răcoroasă și la acest final de săptămână, aici, în partea de sud, multe nebulozitate, temperaturi modeste, chiar sub normalul climatologic.

La fel începe săptămâna aici, în partea de sud, tot așa, cu vreme relativ răcoroasă, nebulozitate, însă ploile vor fi deocamdată slabe cantitativ. Cel puțin, însă va fi un cel mai înnorat, instabilitate mai pronunțată. Așteptăm însă în România începând cu după-amiaza zilei de marți. Atunci, într-adevăr, ariile ciclonice pes prezente peste Europa Centrală, peste Mediterana se apropie și de aria geografică a țării noastre. Și aș aste așteptăm ca ploile să fie mai frecvente marți seara, marți noaptea și mai ales în zile de miercuri și joi, când vorbim de o vreme în general instabilă.

Practic cam în toate zonele vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și chiar pe de de grindină, iar în intervale foarte scurte de timp ne așteptăm la cantități de apă mari peste 25-30l, posibil și mai mult, situații tipice de instabilitate în care în decurs de o oră, o oră și jumătate plouă foarte mult și pe zone limitate, așa în în teren. De altfel o situație de cu care se confruntă mai multe țări din Europa

Centrală și mai ales Italia, unde au acționat ciclonii în ultima perioadă și situația nu este bună nici în următoarele ore. De exemplu, la noapte pentru vestul Balcanilor și mai ales pentru Bosnia-Herțegovina, pentru Serbia chiar sau emise alerte privind instabilitatea destul de pronunțată și cantitățile mari de apă așteptate.

Iar cât privește Italia, undeva luni, marți ne așteptăm ca din nou să fie ploi torențiale, mai ales în partea nordică și peste Europa Centrală, peste Germania, acestea sunt țările mai greu afectate de aceste ploi torențiale. România este cumva la marginea ariei ciclonice prezente peste Europa Centrală și peste Mediterană, de aceea încă avem o vreme destul de bună, dar ne așteptăm ca și în România, la mijlocul săptămânii de marți noaptea, miercuri și joi să fie o vreme instabilă și ne putem aștepta și la cantități mai însemnate de apă. Însă, fiind departe de ariile acestea marine, Marea Mediterană, care este caldă și de un potențial mai mare de instabilitate, atunci nu ne așteptăm la cantități excesiv de mari, așa cum s-au înregistrat în Italia, de peste 100.000/m² în zilele trecute.

Un alt episod va fi luni spre mari și marți, tot în partea de nord a Italiei, tocmai datorită potențialului mare de umiditate pe care îl are Marea Mediterană și aportul de aer cald și umed. Și România va intra sub influența acestei mase de aer calde și umede și practic vom avea o vreme caldă, temperaturi ce ajung și la 28-29° marți, dar și instabilitate tot mai pronunțată în anumite zone și potențialul sever ridicat pe care îl așteptăm la mijlocul săptămânii în anumite zone și în special în jumătatea de vest a țării. Acolo vor fi cantitățile cele mai mari de apă.”

Germania se confruntă cu inundații devastatoare. Cele mai afectate sunt regiunile din sud-vestul țării de la granița cu Franța. Potrivit autorităților locale, sunt cele mai violente inundații din ultimele trei decenii. Cancelarul german Olaf Scholz și-a anulat întâlnirile electorale din weekend și a vizitat zonele afectate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE