Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China suspendă conturile de social media ale criticilor politicii COVID-19

China a suspendat sau a închis conturile de pe rețelele de socializare a peste 1.000 de persoane care au criticat politicile guvernamentale privind epidemia COVID-19, potrivit AP.

Populara platformă de socializare Sina Weibo a declarat că a abordat 12.854 de încălcări, inclusiv atacuri asupra experților, cercetătorilor și lucrătorilor medicali și a emis interdicții temporare sau permanente pentru 1.120 de conturi.

Partidul nu permite nicio critică directă

Partidul Comunist de guvernământ s-a bazat în mare măsură pe comunitatea medicală pentru a-și justifica închiderile dure, măsurile de carantină și testele în masă, pe care le-a abandonat aproape toate în mod brusc luna trecută. Asta a dus la o creștere a numărului de cazuri noi de COVID-19. Partidul nu permite nicio critică directă și impune limite stricte în ceea ce privește libertatea de exprimare.

Compania „va continua să intensifice investigarea și curățarea tuturor tipurilor de conținut ilegal și să creeze un mediu comunitar armonios și prietenos pentru majoritatea utilizatorilor”, a precizat Sina Weibo într-o declarație datată joi.

De ce a fost criticat sistemul

Criticile s-au concentrat în mare parte asupra aplicării cu fermitate a reglementărilor, inclusiv a restricțiilor de călătorie pe termen nelimitat care au dus la izolarea oamenilor în casele lor timp de săptămâni, uneori închiși în interior fără hrană adecvată sau îngrijire medicală.

Furia a fost, de asemenea, exprimată în legătură cu cerința ca orice persoană care ar fi putut fi testată pozitiv sau care a fost în contact cu o astfel de persoană să fie internată sub observație într-un spital de campanie, unde supraaglomerarea, hrana și igiena precare au fost frecvent invocate.

Costurile sociale și economice au provocat în cele din urmă proteste de stradă rare în Beijing și în alte orașe, influențând probabil decizia partidului de a atenua rapid cele mai stricte măsuri.

Ca parte a celor mai recente schimbări, China nu va mai intenta, de asemenea, procese penale împotriva persoanelor acuzate de încălcarea reglementărilor privind carantina la frontieră, potrivit unui anunț emis sâmbătă de cinci departamente guvernamentale.

Persoanele aflate în prezent în custodie vor fi eliberate și bunurile confiscate vor fi returnate, se arată în anunț.

Ajustările „au fost făcute după ce s-a luat în considerare în mod cuprinzător răul pe care aceste comportamente îl provoacă societății și au ca scop adaptarea la noile situații de prevenire și control al epidemiei”, a precizat site-ul oficial al ziarului China Daily într-un raport privind avizul.

China se confruntă în prezent cu o creștere a numărului de cazuri și spitalizări în marile orașe și se pregătește pentru o răspândire și mai mare în zonele mai puțin dezvoltate, odată cu începerea aglomerației de călătorii de Anul Nou Lunar, care va începe în zilele următoare. În timp ce zborurile internaționale sunt în continuare reduse, autoritățile spun că se așteaptă ca numărul călătoriilor interne cu trenul și cu avionul să se dubleze față de aceeași perioadă a anului trecut, aducând cifrele generale aproape de cele din perioada sărbătorilor din 2019, înainte ca pandemia să lovească.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE