Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China însămânțează norii pentru ca fluviul Yangtze să nu sece. Consumul de energie, limitat din cauza caniculei

China utilizează o tehnologie de însămânțare a norilor pentru a aduce precipitații în bazinul fluviului Yangtze, care a secat în mai multe zone din cauza valului de căldură.

De peste două luni, temperaturile caniculare au afectat agricultura și au dus la oprirea mai multor fabrici din sud-vestul Chinei care sunt dependente de energia produsă de hidrocentrale. Autoritățile din China au luat măsuri drastice pentru a asigura electricitate pentru locuințe.

Potrivit The Guardian, China a avertizat în repetate rânduri că se va confrunta cu vreme extremă în următorii ani, pe măsură ce încearcă să se adapteze schimbărilor climatice și temperaturilor în creștere.

Valul de căldură care afectează în prezent China este generat de un ”caz special” de presiune ridicată din vestul Pacificului care se extinde în mai multe regiuni ale Asiei, a explicat Cai Wenju, cercetător la Institutul Național de Cercetare Științifică din Australia (CSIRO).

China s-a confruntat cu cel mai lung val de căldură care a durat 64 de zile, cea mai mare perioadă cu temperaturi ridicate înregistrată din 1961, spun specialiștii centrului național de climă, citați de presa de stat chineză. Temperaturile ridicate vor persista până pe 26 august în bazinul Sichuan și predominant în centrul Chinei.

China însămânțează norii pentru ca fluviul Yangtze să nu sece. Măsuri dure pentru a face economie de energie

Guvernul de la Beijing a făcut apel la populație să diminueze consumul de electricitate. Oamenilor li s-a cerut să nu folosească aerul condiționat la temperaturi mai mici de 26 de grade Celsius și să urce pe scări, nu cu liftul.

De asemenea, fântânile arteziene, jocurile de lumini și activitățile comerciale după înserare au fost oprite temporar.

În centrul Chinei, autoritățile din provincia Hubei au luat măsuri pentru a declanșa artificial ploaia, prin trimiterea de avioane care să răspândească iodură de argint în nori. În alte regiuni din zona bazinului Yangtze au fost însămânțați norii, dar, din cauza acoperirii prea mici, ploile se lasă în continuare așteptate în zonele aride.

De asemenea, mai multe companii din regiunea Chongqing și-au suspendat activitatea din cauza lipsei de energie.

Vicepremierul chinez Han Zheng a anunțat miercuri că autoritățile fac eforturi pentru a asigura curent electric pentru consumatorii casnici și pentru industriile-cheie, în așa fel încât să fie prevenită întreruperea alimentării cu electricitate.

Regiunea Sichuan este dependentă în proporție de 80% de energia produsă de hidrocentrale. În timp ce temperaturile au ajuns chiar și la 40 de grade, consumul de energie electrică din cauza aerului condiționat a crescut, în condițiile în care debitele fluviului Yangtze și a afluenților săi sunt în scădere din cauza secetei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE