Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China a trimis o rachetă în spațiu. Misiunea va fi de șase luni

China a trimis cu succes în spațiu o rachetă care poartă un echipaj de trei oameni, către stația spațială proprie. Lansarea a avut loc în nord-vestul țării, în vecinătatea Deșertului Gobi. Taikonauții, cum sunt denumiți astronauții chinezi, vor avea o misiune de șase luni în cosmos. În acest timp, ei vor face o serie de experimente științifice.

China a trimis o rachetă în spațiu

Racheta a plecat către spațiu de la baza Jiuquan, la ora locală 20:59. Echipajul misiunii Shenzhou-18 a fost ținut secret până în preziua lansării. Comandantul este Ye Guangfu, un pilot de vânătoare în vârstă de 43 de ani, care se află la a doua ieșire în cosmos. Ceilalți doi membri, Li Cong, de 34 de ani și Li Guangsu, de 36 de ani, sunt la prima lor misiune.

Acești taikonauți îi înlocuiesc pe alți trei, aflați pe stația spațială Tiangong din octombrie 2023.

Înainte ca echipajul să fie trimis în cosmos, a existat o ceremonie, la care au fost prezenți sute de oameni, care au aclamat și au fluturat steaguri.

Ye Guangfu, comandantul misiunii Shenzhou-18: "Tovarășe comandant-șef, urmărim un ordin de implementare a misiunii spațiale Shenzhou-18. Acum suntem gata să plecăm, vă rugăm să dați instrucțiuni. Taikonaut Ye Guangfu, de la Corpul Astronauților Armatei de Eliberare a Poporului."

Xu Xueqiang, comandant-șef al programului spațial cu echipaj uman al Chinei: "Porniți!"

Stația spațială chineză este operațională din anul 2021. Beijingul își dorește dublarea suprafeței ei și va trimite, în anii următori, trei module care să o completeze. La startul programului, se estima că ea va funcționa zece ani, dar apoi durata de exploatare a fost extinsă la 15 ani.

China este a treia ţară care trimite oameni pe orbită, după Statele Unite și Rusia. Chinezii au investit miliarde de dolari în programul spaţial militar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE