Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel mai rezistent pod, realizat de studenți români la un concurs internațional. Construcția cântărește 82 de kg și poate susține o mașină

Viitorii ingineri din Iași au reușit să construiască cel mai rezistent pod metalic la un concurs internațional. Podul, în miniatură, cântărește doar 82 de kilograme și poate susține o mașină, dar poate fi realizat și la scară mare. Studenții români s-au întrecut cu 11 echipe.

Cel mai rezistent pod, realizat de studenți români din Iași

Andreea, Gabriela, Vasile, Cosmin și Alin s-au întors acasă cu patru premii de la cea mai grea competiție de profil din lume, care a avut loc în Turcia.

Tinerii sunt studenți la specializarea Căi Ferate Drumuri și Poduri. Au început să lucreze la macheta podului în luna martie.

Cosmin Moscalu, student anul IV la Facultatea de Construcții și Instalații Iași: „Având în vedere că amândoi suntem două firi dinamice, am lucrat împreună la execuția podului”.

Vasile Ciobanu, student anul IV la Facultatea de Construcții și Instalații Iași: „Am realizat elementele brute, le-am realizat la o fabrică de aici, din Iași, ca după aceea să venim în hală”.

Podul construit de tinerii români are o greutate de 82 de kilograme și poate susține greutatea unei mașini, adică o tonă și 250 de kilograme.

Alin Dumitrel Matei, student anul IV la Facultatea de Construcții și Instalații Iași: „Regulamentul concursului are niște date esențiale. Spre exemplu: deschiderea acestuia trebuie să fie de șase metri, să poată să susțină o greutate prestabilită deja, să nu aibă o deformabilitate foarte mare, cât și să fie estetic plăcut ochilor”.

Podul metalic, montat într-un timp record

Nu doar că a fost cel mai rezistent pod din concurs, ci și cel mai frumos și ușor de asamblat. Tinerii au reușit să-l monteze în 23 de minute, un timp record.

Andreea Botezatu, studentă anul IV la Facultatea de Construcții și Instalații Iași: „Atât eu, cât și colega mea am avut un rol important în partea de organizare și gestionare a timpului, cât și in alegerea culorilor și partea de estetică”.

Gabriela Nenișcă, studentă anul IV la Facultatea de Construcții și Instalații Iași: „Podurile mă pasionează foarte mult. M-au pasionat din anul întâi și am știut că în asta o să excelez”.

dr. ing. Gheorghiță Boacă, coordonatorul echipei, profesor la Facultatea de Construcții și Instalații Iași: „Podul poate fi replicat la scară de 10. Poate fi mărit de zece ori și poate asigura traversarea unui obstacol de 60 de metri în condiții de maximă siguranță cu, evident, anumite măsuri suplimentare de amenajare a căii de acces”.

Este al doilea an consecutiv când echipa din Iași ia premiul cel mare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE