Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel mai mare spital din Gaza îşi reia parţial activitatea

Cel mai mare spital din Fâşia Gaza, Al-Shifa, care a fost grav afectat de războiul dintre Israel şi Hamas, a reuşit să-şi reia parţial activitatea, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care l-a reaprovizionat pentru prima dată în două săptămâni, informează vineri AFP.

"O echipă a OMS şi a partenerilor săi au reuşit să ajungă astăzi la spitalul al-Shifa din nordul Fâşiei Gaza şi să livreze 9.300 de litri de combustibil, precum şi consumabile medicale pentru a trata 1.000 de pacienţi cu traume şi 100 de pacienţi care necesită dializă", a anunţat Tedros Adhanom Ghebreyesus, şeful OMS, în noaptea de joi spre vineri pe reţeaua socială X (ex-Twitter).

Echipa acestei agenţii a ONU a reuşit să vadă că spitalul este din nou capabil să ofere îngrijiri datorită unei echipe medicale de 60 de persoane.

Al-Shifa are din nou 40 de paturi de chirurgie şi de medicină generală, o unitate de urgenţă şi patru săli de operaţie, a declarat şeful OMS, a cărui organizaţie a făcut o descriere apocaliptică a locului la jumătatea lunii decembrie 2023, cu sute de răniţi trataţi pe jos şi, pentru cei aflaţi în starea cea mai proastă, evacuări riscante spre un alt spital.

Doctorul Tedros a mai spus că Al-Shifa are din nou un serviciu de bază de obstetrică-ginecologie şi radiologie, capacitate limitată de hemodializă şi capacitate "minimă" pentru analize.

"Reluarea parţială a serviciilor la Al-Shifa înseamnă un consum de combustibil mult mai mare şi o nevoie de provizii medicale în creştere", a subliniat şeful OMS, solicitând acces regulat şi

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE