Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Antony Blinken: Apropierea între Israel şi ţările arabe - cel mai bun mijloc de a izola Iranul

Publicat de: Euronews

Antony Blinken a anunțat că există o apropiere între Israel şi statele arabe care, în marea lor majoritate, nu recunosc această ţară, ar fi ”cel mai bun mijloc de a izola Iranul şi partizanii acestuia”.

"Securitatea şi integrarea (regională) a Israelului sunt legate de deschiderea unei căi către un stat palestinian", a adăugat Blinken, în timpul ultimei etape a maratonului său diplomatic în Orientul Mijlociu dedicată conflictului din Gaza dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas.

În 2020, alte trei ţări arabe - Bahrainul, Emiratele Arabe Unite şi Marocul - au semnat acorduri cu Israelul, după Egipt şi Iordania în 1979 şi în 1994.

Războiul din Gaza, declanşat de atacul fără precedent întreprins de Hamas pe teritoriul israelian pe 7 octombrie, a întrerupt un proces similar de normalizare început între Israel şi Arabia Saudită.

Peste 23 de mii de morți în Gaza

Astăzi, în timp ce bombardamentele israeliene în Gaza au făcut peste 23.400 de morţi, majoritatea femei, adolescenţi şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, "conflictul trebuie să înceteze pentru ca situaţia să evolueze", a pledat Blinken.

În această privinţă, el a afirmat că Israelul a "demobilizat un număr important de forţe" desfăşurate în teritoriul palestinian aflat sub asediu, unde Hamas se află la putere din 2007.

Săptămâna aceasta, Blinken a asigurat că a obţinut de la preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, rivalul istoric al Hamas şi a cărui autoritate nu se exercită decât în unele zone din Cisiordania ocupată, o reformă a Autorităţii Palestiniene, condiţie indispensabilă pusă de americani pentru reunificarea teritoriilor palestiniene, în timp ce Israelul a jurat să eradicheze Hamas în Fâşia Gaza.

Termenii acestei "reforme" nu sunt cu toate acestea clare, în condiţiile în care numeroase voci se ridică de ani de zile în teritoriile palestiniene contra acestei puteri care ar trebui să fie una interimară, dar care se menţine - fără alegeri, de ani de zile - în lipsa unui orizont pentru crearea statului palestinian.

Războiul din Gaza s-a soldat cu circa 1.140 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ israelian.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE