Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cei mai buni jucători de handbal în scaun rulant vor concura la Brașov

Brașovul găzduiește în acest weekend o competiție internațională de handbal pentru persoane aflate în scaun rulant. Sportivi cu dizabilități din Turcia, Ucraina și România se întrec în cea de-a doua ediție a concursului Cupa Veraflor.

Sportul creează independență pentru persoanele cu dizabilități

În turneul de la Brașov și-au anunțat prezența două echipe sportive din Ucraina și Turcia și patru echipe din România. Echipele sunt mixte, iar sportivii au vârste cuprinse între 21 și 47 de ani. Cei mai buni jucători în scaun rulant, din echipele românești, vor face parte în viitorul imediat din lotul național.

Veronica Mândrescu, organizator și antrenorul echipei naționale: „Vreau să promovez sportul în rândul persoanelor cu dizabilități pentru a le crea independența, pentru că sportul este o kinetoterapie, o relaxare psihică și fizică. Prin participarea a patru echipe naționale doresc să fac și selecția pentru lotul național care va participa la Campionatul European anul acesta din noiembrie.”

Alexandru Pară are 37 de ani și a descoperit pasiunea pentru handbal și baschet în urmă cu mai bine de șase ani când, în urma unui accident de mașină, a rămas în scaun cu rotile.

Alexandru Pară, sportiv: „Total viața mea s-a schimbat și a trebuit să îmi revin. Singurul mod pentru a reveni în totalitate, sau într-o proporție de 80%, a fost sportul. Sportul m-a ajutat foarte mult.”

Competiție a prieteniei

Alin Huțanu, sportiv: „În urmă cu șase ani am început acest sport minunat. Practic handbalul în scaun. Am început cu baschetul. Să nu uităm că înainte de toate este o competiție a prieteniei prin care oameni din estul Europei vin să își întreacă abilitățile și noi ne dorim să ne depășim condiția noastră.”

Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov: „Este extrem de important. În primul și în primul rând, face dovada că există multă voință. Chiar dacă aceste persoane au fost nedreptățite de soartă vedem cu toții că sunt un exemplu pentru comunitatea noastră.”

La prima ediție a competiției, anul trecut, au participat sportivi din patru țări: Bulgaria, Ungaria, Turcia și Ucraina. La nivel național sunt peste 866.000 de persoane cu dizabilități.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE