În următoarele două săptămâni, toți consumatorii din România trebuie să primească informații de la companiile de curent electric privind noile tarife de la 1 iulie, de când expiră schema de plafonare. Unii consumatori vor ajunge să dea chiar și de două ori mai mulți bani pe electricitate din această vară, avertizează experții.
Cum este compus prețul energiei și pe ce vom da mai mulți bani până la urmă
Am intrat pe comparatorul de prețuri al Autorității Naționale pentru Reglementare în Domeniul Energiei. Cele mai ieftine oferte depășesc ceea ce plătim cei mai mulți dintre noi în momentul de față, adică 68 de bani pentru un consum mai mic de 100 kwh/lună și 80 de banii pentru următoarea treaptă de consum, între 100-300 kwh/lună.
Caz concret. Să zicem că am optat pentru cel mai mare producător de energie din România, care are și cel mai bun preț, 1,04 lei/kwh. La un consum mediu, de 260 de kwh pe lună, factura va fi mai mare de la 1 iulie cu 63 de lei aproximativ, adică cu 20%. Asta la o factură din București, pentru că prețul variază în funcție de zona de distribuție. Astfel că, la Botoșani, Hidroelectrica va percepe un tarif 1,11 lei/kwh, ceea ce va face ca un botoșănean să plătească de la 1 iulie cu 80 de lei mai mult, la același consum de 260 de kwh pe lună.
Explicațiile pentru aceste diferențe de costuri sunt de găsit în notificările pe care le primim fiecare dintre noi de la companiile de curent electric. Primim date despre costurile extra cu distribuția, cu certificatele verzi, cu cogenerarea, dar puțini dintre noi înțelegem exact pe ce se duc banii în plus.
Energy Policy group explică: Doar 44% din factura la energie electrică reprezintă costul efectiv al curentului consumat. Restul de 56% din sumă este format din taxe și tarife reglementate – adică bani care merg către transportul și distribuția energiei prin rețea, precum și către stat, sub formă de impozite și contribuții.
La ce trebuie să fim atenți când citim notificările despre noile prețuri
Pentru a înțelege mai bine ce îi așteaptă pe consumatori de la 1 iulie și cum ar trebui să citească aceștia noile facturi și notificări care vin de la companiile de energie, Euronews România a discutat cu Teodora Cimpoi, expert în energie.
Avem o diferență de costuri în funcție de zona de distribuție, primim aceste notificări foart greoaie și nu înțelegem mulți felul în care este compus prețul mai mare pe care îl vom plăti. În momentul în care deschidem această notificare, la ce ar trebui să fim atenți?
Teodora Cimpoi, expert energie: „Nu sunt prea multe de înțeles, din păcate, pentru că sunt foarte complicate aceste notificări. Cel mai important lucru la care trebuie să ne uităm, din punctul de vedere al companiilor, este prețul energiei active. Practic, acesta este cel care se comunică și cel mai important lucru la care trebuie să ne uotăm este prețul final. Acela înglobează toate componentele din factură din prețul energiei. Sunt opt componente, fără a lua în calcul accizele, TVA-ul, în prețul final al energiei electrice. Ceea ce este foarte greu de înțeles pentru oamenii de rând.”
Ce fel de explicații ar trebui să cerem de la companiile de curent? Cum să negociem, de fapt?
Teodora Cimpoi, expert energie: „Cel mai important element la care trebuie să ne uităm, ceea ce se negociază cu furnizorul, este prețul energiei active. Practic, acesta se schimbă de la un furnizor la altul, restul tarifelor de distrbuție, transport, sistem cogenerare sunt tarife fixate, reglementate, asupra cărora furnizorii nu au control. Ca pondere, prețul energiei active, pe care noi o consumăm de fapt în locuință, reprezintă în media circa jumătate din factură. Atunci când vrem să vedem care este prețul final pe care îl vom plăti, înmulțim cu doi practic prețul energiei pe care ni-l comunică furnizorul. În medie, în piață, noile prețuri care vor fi de la 1 iulie se învârt în jurul sumei de 1,5-1,6 lei pe kilowatt-oră, prețul final. Din acest preț, circa 0,8-0,9 reprezintă energia consumată, restul reprezintă tarifele. Am cerut de curiozitate surorii mele. care locuiește de foarte mulți ani în Italia, factura la electricitate, la un furnizor care este prezent și în România. Este extrem de simplă și ușor de înțeles. Pe prima pagină arată cinci casete cu cinci informații foarte simple: cât este suma de plată, cât este consumul, care este perioada de consum și data scadentă. Acestea sunt informațiile care se găsesc pe prima pagină.”
Pentru foarte mulți dintre consumatori poate fi frustrant că 56% revin tarifelor reglementate pentru serviciile de rețea. De ce trebuie să plătim noi, consumatorii finali, pentru serviciile de rețea și pentru componentele fiscale ale furnizorilor de energie?
Teodora Cimpoi, expert energie: „Ce e la noi foarte diferit față de alte țări este faptul că avem listate toate aceste taxe care încurcă foarte tare: tariful de cogenerare, mai nou s-a introdus în octombrie anul trecut componenta de contract pentru diferență. Dacă întrebi pe stradă zece oameni, nu știu dacă unul din zece va ști să zică ce înseamnă toate aceste componente. Nu văd utilitatea acestor informații pe factură. Din păcate, deși furnizorii și consumatorii probabil au tot cerut la ANRE o simplificare a facturilor, acest lucru nu se întâmplă. Din punctul meu de vedere, consumator, nu am nevoie neapărat de aceste informații, e treaba companiilor cum își reglează între ele costurile și componentele. Faptul că în comunicarea publică se vorbește ba de energia activă, ba de prețul final facturat, de aici pleacă foarte multe confuzii.”