Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce să vizitezi în Serbia: parcurile naționale, un vis pentru iubitorii de natură

Aflată în inima Balcanilor, Serbia este la răscrucea diferitelor culturi și influențe istorice, ceea ce o face o destinație de călătorie unică și diversă.

Capitala Belgrad, plină de viață de noapte, este un punct de plecare evident pentru vizitatorii internaționali. Cu toate acestea, Organizația Națională de Turism speră să atragă călătorii departe de capitală și să îi îndrepte spre numeroasele pârtii de schi, parcuri naționale și situri UNESCO din țară, scrie euronews.com.

Marija Labovic, director executiv al Organizației Naționale de Turism din Serbia, spune că, în ciuda bogăției de oferte naturale și istorice, călătorii internaționali se aventurează rareori dincolo de capitala Serbiei, Belgrad.

"Suntem o destinație cu o varietate de produse turistice", adaugă Labovic.

5 parcuri naționale din Serbia, care nu trebuie ratate

Parcul Național Tara:

Aflat în vestul Serbiei, este locul perfect pentru aventuri în aer liber. Parcul Național Tara oferă trasee de drumeție, cascade și priveliști de vis ale canionului râului Drina.

Întinzându-se pe o suprafață de 220 km pătrați, este un paradis al biodiversității. Cu pante muntoase, păduri dense, defileuri adânci și râul sinuos Drina, Tara este popular printre drumeții, iubitorii de animale sălbatice și fotografi.

Pe lângă punctele de belvedere pitorești și "satele etno" autentice, Tara are peste 20 de trasee de drumeție și alpinism marcate, care vă poartă prin diverse peisaje.

Începeți explorarea la Banjska Stena, un punct de belvedere dramatic care oferă priveliști panoramice asupra canionului râului Drina. De aici, parcurgeți traseul Banjska Stena, care șerpuiește prin păduri străvechi de fag și brad, pe lângă cascade.

De asemenea, vă puteți bucura de ciclism în Parcul Național Tara.

Pentru o doză de adrenalină, rezervați o experiență de rafting pe apele tumultoase ale canionului râului Drina, al doilea cel mai adânc canion din Europa.

Parcul Național Fruška Gora:

În apropiere de Belgrad, Parcul Național Fruška Gora oferă o evadare din viața urbană.

Cândva o insulă în Marea Panonică, primul parc național al Serbiei este cunoscut pentru viața sălbatică, podgoriile luxuriante și mănăstirile sale.

Explorați rețeaua de trasee de drumeție a parcului, care duc la mănăstiri ascunse, puncte de vedere pitorești și ruine antice care datează din epoca romană.

Nu ratați ocazia de a degusta vinurile locale la una dintre numeroasele crame din Fruška Gora, unde puteți afla mai multe despre bogata moștenire viticolă a regiunii.

Pentru a explora istoria religioasă a parcului, vizitați Mănăstirea Krusedol, o mănăstire ortodoxă sârbă din secolul al XVI-lea.

Parcul Național Đerdap:

Locul perfect pentru rafting pe râu, istorie și excursii cu barca. Întinzându-se de-a lungul fluviului Dunărea, Parcul Național Đerdap este un peisaj frumos de defileuri, râpe și cetăți antice.

Cu o suprafață de 636 km pătrați, este cel mai mare parc național din Serbia. Gura Đerdap, care îi poartă numele, este unul dintre cele mai mari defileuri din Europa și are o mulțime de activități în aer liber pentru vizitatori.

Începeți prin a explora Fortăreața Golubac, o fortăreață medievală aflată în vârful unei stânci care domină Dunărea.

Pentru o privire mai atentă la minunile naturale din Đerdap, rezervați o excursie cu barca la Poarta de Fier, o serie de defileuri impunătoare și formațiuni stâncoase sculptate de Dunăre de-a lungul mileniilor.

Priviți stâncile abrupte care se ridică la sute de metri deasupra fluviului și urmăriți speciile rare de păsări și animalele sălbatice din această zonă sălbatică virgină.

Parcul Național Kopaonik:

Situat în inima Serbiei, Parcul Național Kopaonik este cel mai mare lanț muntos din țară și unul dintre cele mai bune locuri pentru schi.

Cu vârfurile sale acoperite de zăpadă, pădurile dense și pajiștile alpine, Kopaonik oferă numeroase activități în aer liber pe tot parcursul anului, de la schi și snowboarding la drumeții și ciclism montan.

Mergeți pe pârtiile de la Kopaonik Ski Resort, unde pârtiile impresionante de schi se adresează tuturor nivelurilor de îndemânare. Fie că sunteți un profesionist sau că vă dați pe zăpadă pentru prima dată, pistele din Kopaonik nu trebuie ratate.

În timpul verii, parcul se transformă într-un paradis al drumeților, cu o rețea de trasee care duc la puncte de vedere panoramice, cascade și lacuri montane senine.

Căutați specii rare de plante și animale, inclusiv linx și vulturi aurii, care locuiesc în ecosistemele diverse ale parcului.

Parcul Național Muntele Šar:

Parcul Național Munții Šar cuprinde o întindere vastă de natură sălbatică și formează o graniță naturală între Macedonia și Serbia.

Parcul găzduiește o mare varietate de floră și faună, cu peste 1.500 de specii de plante și animale sălbatice care locuiesc în diversele sale habitate.

Pe lângă peisajele sale muntoase, Muntele Šar prezintă o mulțime de istorie și cultură. Regiunea a fost locuită de mii de ani, existând dovezi ale așezărilor umane încă din antichitate.

În tot parcul, puteți observa biserici ortodoxe medievale, mănăstiri, fortificații și sate tradiționale care oferă o perspectivă asupra bogatului patrimoniu cultural al zonei. Este ușor de înțeles de ce această zonă semnificativă din punct de vedere istoric a fost nominalizată pentru programul Patrimoniului Mondial UNESCO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE