Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce impact are munca la distanță asupra muncitorilor și care sunt soluțiile oferite de angajatori

La mai bine de trei ani după ce munca de la distanță a devenit o regulă în timpul pandemiei COVID-19, munca de acasă se confruntă cu reacții de respingere, mai multe companii cerându-le angajaților să se întoarcă la birou.

Mai mult decât atât, titanii din industria tehnologică condamnând în mod deschis această practică.

În luna mai, directorul general al OpenAI, Sam Altman, a declarat că munca la distanță este un "experiment eșuat", numindu-l una dintre "cele mai grave greșeli din industria tehnologică din ultima vreme" și susținând că această practică dăunează creativității, în special în cazul start-up-urilor.

În martie, Elon Musk le-a spus angajaților Twitter că biroul "nu este opțional".

În iunie, Google și-a informat angajații că vor trebui să petreacă cel puțin trei zile pe săptămână la birou, în timp ce prezența la birou va fi luată în considerare în mod pozitiv în evaluarea performanțelor lor, după cum a relatat în premieră Wall Street Journal.

Unele dintre cele mai mari ziare din lume, precum New York Times, au publicat anul acesta articole de opinie care susțin că munca la distanță îi dezamăgește pe tinerii angajați și îi privează pe lucrători de experiența comună a unui loc de muncă comun.

Dar oare munca la distanță este într-adevăr un eșec, așa cum cred companiile?

"Categoric nu", a declarat pentru Euronews Mansoor Soomro, entuziast al viitorului muncii și lector senior în domeniul sustenabilității și afacerilor internaționale la Universitatea Teesside din Marea Britanie.

Renegocierea muncii la distanță

"Ceea ce s-a întâmplat în timpul COVID-19 a dus la o percepție inițială că lucrurile se vor schimba destul de mult după pandemie, că se va trece la o creștere a muncii la distanță și că nu există nicio modalitate de a schimba situația", a declarat pentru Euronews Mark Stuart, lector la Leeds University Business School, Mark Stuart.

În timp ce angajatorii erau "destul de confortabili" cu ideea ca lucrătorii să stea acasă, a spus Stuart, în ultimele 12 luni am văzut cum companiile le cer din ce în ce mai mult angajaților lor să se întoarcă la birou.

"Ceea ce se întâmplă acum este un proces de renegociere între angajatori și forța lor de muncă în ceea ce privește modul în care va arăta munca la distanță în viitor", a spus Stuart.

În timp ce există lucrători care nu au putut niciodată să lucreze de la distanță, nici măcar în timpul pandemiei, sunt destui care încă au aranjamente flexibile cu angajații lor și lucrează fie cu normă întreagă, fie cu jumătate de normă de acasă.

Cei care lucrează de la distanță apreciază faptul că scapă de naveta, reduc costurile de deplasare la birou și chiar au un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată, a spus Stuart, în timp ce cei care preferă să lucreze la birou apreciază sociabilitatea, crearea de rețele și spontaneitatea.

Munca la distanță vs. întoarcerea la birou

Stuart crede că renegocierea muncii la distanță va duce la "diverse tensiuni" între angajați și angajatori, ceea ce va duce la tensiunea actuală resimțită de lucrătorii din mai multe industrii, care protestează față de salariile stagnante care nu au ținut pasul cu inflația.

"Dar o mare parte din acest lucru se va reduce la acorduri locale și la manageri de linie care să ofere sprijin", a spus el. "Managerii ierarhici trebuie să se obișnuiască să aibă echipe și personal care nu sunt tot timpul la birou și care lucrează de la distanță, dar trebuie să existe un fel de acceptare reciprocă a acestui lucru".

Stuart crede că este mai probabil ca renegocierea muncii la distanță să ducă la un compromis între ceea ce ar putea dori lucrătorii - mai multe zile de lucru de acasă - și ceea ce ar putea cere angajatorii - mai multe zile la birou.

Soomro crede cu tărie că munca la distanță este aici pentru a rămâne.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE