Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este "Polyworking" și de ce acest fenomen a luat amploare

Ar putea părea surprinzător faptul că, pe fondul fenomenului "Marii demisii", în care un potop de muncitori și-au schimbat sau au renunțat la locul de muncă, am asistat și la creșterea jonglării cu locurile de muncă, în special în industria tehnologică.

Asumarea unor activități secundare este o caracteristică obișnuită a angajării moderne, în special pentru lucrătorii gigant, dar pentru mulți dezvoltatori de software și profesioniști din domeniul tehnologiei, "polyworking" - adică practica de a avea mai multe locuri de muncă cu normă întreagă - a devenit un stil de viață permanent, potrivit Euronews Next.

Dublul (sau triplul) jobbbing are sens din punct de vedere financiar. Confruntată cu salariile în stagnare și cu creșterea costurilor de trai, practica de a avea mai multe forme de angajare a crescut constant în ultimul deceniu în SUA.

Aproape 50% dintre angajații chestionați au cel puțin un loc de muncă suplimentar

Conform datelor recente analizate de Owl Labs în cadrul raportului State of Hybrid Work 2023, aproape jumătate dintre angajații chestionați (46%) au declarat că au cel puțin un loc de muncă suplimentar sau o activitate secundară în afara jobului principal cu normă întreagă, iar alți 20% au recunoscut că și-ar dori să aibă unul.

Ponderea tehnicienilor care lucrează la distanță este mai mare decât în alte sectoare și era așa chiar înainte de pandemie. Atâta timp cât aveți un computer și o conexiune bună la internet, puteți lucra de aproape oriunde în lume.

Pentru început, asta îi atrage pe mulți oameni în domeniul programării. Și, bineînțeles, fără ca managerii să se uite fizic peste umerii lor, unii lucrători de la distanță aveau mai multe locuri de muncă cu normă întreagă - de obicei cu ore care se suprapuneau - fără a-și anunța angajatorii.

Din punct de vedere fiscal, politravaliile sunt, din punct de vedere tehnic, legale în UE.

Aici, existența unui al doilea loc de muncă ar putea schimba codul fiscal al unui lucrător, dar acest lucru nu ar fi semnalat în mod explicit departamentului de salarizare al primului angajator ca fiind un al doilea rol cu normă întreagă și, probabil, ar trece neobservat în companiile mari.

Dezavantajele poliangajaților

Cu toate acestea, polifuncționarea ar putea încălca contractele sau acordurile de "neconcurență". Faptul de a fi prins v-ar putea costa locul de muncă cu normă întreagă și ar putea face mai dificilă obținerea unui alt loc de muncă în viitor.

Și trebuie să vă întrebați cât de sustenabil, pe termen lung, este acest tip de stil de viață de lucru? Te-ar putea afecta pe plan personal, prin potențiala epuizare, și pe plan profesional, deoarece există un potențial mare de productivitate sub așteptări în cel puțin unul dintre celelalte locuri de muncă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE