Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce semnificație are mantia purtată de Lionel Messi când a ridicat trofeul Cupei Mondiale

La decernarea trofeului campioanei mondiale Argentina, după finala câștigată în fața Franței, un detaliu a atras atenția miliardelor de persoane care au urmărit momentul din tribune sau din fața televizoarelor.

Căpitanul Argentinei, Lionel Messi, a fost îmbrăcat de emirul Qatarului cu o mantie, numită bisht, înainte de a lua trofeul și a-l ridica în fața publicului, alături de coechipierii săi.

Dar, care este semnificația?

Bisht este o mantie lungă din material ușor, adesea transparent, cu ornamente din aur adevărat, care se poartă peste un thobe alb.

Purtat în principal în Golf, este un articol de îmbrăcăminte care se poartă de secole la ocazii speciale. Este văzută ca un semn de apreciere și respect și este purtată de obicei de înalți oficiali, cum ar fi politicienii, șeicii și alte persoane cu statut înalt, scriu jurnaliștii de la Al Jazeera.

Mantia este, de asemenea, folosită de familiile din Qatar pentru ocazii speciale și importante și nu este neobișnuit ca un tată să o îmbrace pe fiul său pentru a sărbători căsătoria și doar emirul Qatarului o poartă tot timpul, scrie publicația spaniolă AS.

Nu este prima dată când un jucător primește un articol de îmbrăcăminte locală după o finală. La Cupa Mondială din 1970 din Mexic, legenda braziliană Pele a primit un sombrero în timpul festivităților de pe teren, amintește eurosport.com.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE