Ce a discutat Nicușor Dan cu Donald Trump. Când ar putea liderul american să vină în România

Fostul ambasador al SUA la București, Adrian Zuckerman, a confirmat că Nicușor Dan a avut o convorbire cu Donald Trump pe 28 mai. Liderul de la Casa Albă l-a asigurat de susținerea sa pe noul președinte al României. Ba mai mult, au existat și discuții legate de vizite reciproce.

Ce a discutat Nicușor Dan cu Donald Trump

Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA la București: „S-a întâmplat, a fost o convorbire bună, din ce înțeleg, foarte caldă, foarte prietenoasă. Amândoi președinți vor să continue relația bună între SUA și România și să lucreze împreună pentru un viitor mai bun pentru ambele țări. Înțelegerea mea este că au fost invitații bilaterale, unde fiecare l-a invitat pe celălalt să viziteze.

A fost o discuție foarte importantă, pentru că arată, mai ales după un proces electoral cum a fost în România, și multe lucruri spuse de mulți și care nu au fost adevărate, arată că guvernul american susține guvernul român, îl susține pe președintele Nicușor Dan și rămân, cum au fost ultimii 35 de ani, ca cel mai bun prieten al României.

Sper că președintele Nicușor Dan o să se ducă la Washington, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Președintele Iohannis, în prima administrație Trump, a fost acolo de două ori și au fost realizate numai lucruri bune după aceea. Sper ca Nicușor Dan să aibă succes să-l invite pe președintele Trump să viziteze România. Durează un timp, așa că nu mă aștept să fie mâine sau poimâine, sau într-o săptămână sau două, dar e o posibilitate să fie spre toamnă sau sfârșitul anului. Depinde ce vor cei doi președinți.

Sper să continue acest fel de convorbiri, pentru că sunt lucruri importante care se întâmplă în Europa pentru securitatea nu numai a Europei, dar și securitatea națională americană și securitatea națională română. Eu mă aștept ca asta să fie prima din multele conversații care o să urmeze între guvern și Nicușor Dan și între guvern și președintele Trump."

Parteneriatul dintre România și SUA este unul destul de complex. În prezent, Camera de Comerț Americană în România (AmCham) reunește 600 de companii americane, internaționale și românești, care au investiții cumulate de peste 30 miliarde de dolari în țara noastră. Iar cifra de afaceri a companiilor AmCham asigură peste 250.000 de locuri de muncă și generează o cifră de afaceri de peste 65 miliarde de euro.

Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA la București: „Parteneriatele sunt foarte bune acum, în ambele domenii (securitatea și domeniul energiei). Încă nu sunt sigur că ambii o să participe la această întâlnire (n.r.: la summitul NATO, din iunie). Cred că da, dar o să vedem. Să nu uităm două lucruri. Primul e că România și Polonia fac apărarea flancului de est al Europei, împotriva agresiunii rusești, cu războiul din Ucraina, amenințările rușilor împotriva Moldovei, țărilor baltice, a Finlandei și Norvegiei și împotriva Europei. România și Polonia sunt cheile strategice la apărarea Europei, așa că România are un loc central la lucrurile astea și sunt sigur că o să participe la multe întâlniri la cel mai mare nivel.

Al doilea e că România este în frunte la dezvoltarea energiei, nu numai gaz și petrol, dar mai ales energie nucleară, cum este la Cernavodă și dezvoltarea unui reactor SMR (Small Modular Reactor). Aceste SMR nu au fost făcute să funcționeze oriunde altundeva în lume, ci România o să fie unul din primele locuri, dacă nu chiar primul, unde un asemenea reactor o să fie pus în funcție".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE