Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cazurile COVID-19 în România, în creștere în ultima săptămână. Rafila: Ne așteptăm la 10.000 de cazuri pe zi la finalul lunii august

Numărul de cazuri COVID-19 în România s-a dublat în ultima săptămână, potrivit datelor prezentate luni de Ministerul Sănătății. Ministrul Rafila a declarat că este posibil ca la finalul lunii august să ajungem la 10.000 de cazuri pe zi.

În acest moment, raportarea cazurilor de COVID-19 înregistrate în România se face săptămânal.

Ministrul Alexandru Rafila a prezentat, luni, situația înregistrată în săptămâna 27 iunie - 3 iulie. Astfel, în ultima săptămână, au fost confirmate 7.726 cazuri, dintre care 1.307 sunt persoane reinfectate. În săptămâna anterioară, au fost raportate  3.974 de cazuri.

La ATI au fost internate, în ultima săptămână, 52 de persoane, dintre care 25 au fost persoane nevaccinate.

În aceeași perioadă, au fost raportate 16 decese.

Ministrul Alexandru Rafila a mai prezentat două scenarii pentru perioada următoare: unul în care vârful acestui mini-val sau val va fi unde în perioada 7-10 august. Al doilea scenariu, mai pesimist: vârful va fi spre finalul lunii august - începutul lunii septembrie, cu o estimare de 10.000 de cazuri pe zi. „Rămâne de văzut dacă aceste lucruri se vor confirma în vreun fel”, a precizat ministrul.

Rafila recomandă purtarea măștii de protecție în spații închise aglomerate și în mijloacele de transport în comun.

Cât de transmisibilă este varianta BA1 a Omicronului

Există două categorii ale Omicron (BA1 și BA2), care au diferențe între numărul și tipul de mutații caracteristice. Testele Rt-PCR clasice detectează ambele variante, diferența este că pentru BA1 (cea mai răspindită) există o mutație (deletie 69-70 în gena Spike) care determină în anumite teste PCR un profil caracteristic (eșec de amplicare a genei S), ce poate ajuta în identificarea rapidă a unei posibile infecții cu varianta Omicron.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE