Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Aviz favorabil pentru revocarea Catincăi Maria Nistor de la ICR Londra

29/03/2023 , 15:39

Comisiile din Senat, vot unanim

Propunerea de revocare a Catincăi Maria Nistor din funcția de director al ICR Londra a fost avizată favorabil de comisiile din Senat, în unanimitate. Decizia este așteptată joi și va fi luată de miniștrii Culturii și Afacerilor Externe.

Liviu Sebastian Jicman, președintele Institutului Cultural Român, a confirmat, joi, pentru Euronews România, că a înaintat propunerea de revocare a Catincăi Maria Nistor din funcția de director al ICR Londra.

Jicman a explicat că a inițiat acest demers în baza articolului 18 din legea privind funcționarea ICR.

”Numirea şi revocarea directorilor şi a directorilor adjuncţi se fac la propunerea preşedintelui Institutului şi cu avizul comun al Comisiei pentru cultură şi media şi al Comisiei pentru politică externă ale Senatului, prin ordin comun al ministrului afacerilor externe, al ministrului culturii şi al preşedintelui Institutului, pentru un mandat de 4 ani, cu posibilitatea reînnoirii pentru încă un mandat; directorul Accademia di Romania din Roma şi cel al Institutului Cultural Român şi de Cercetare Umanistică de la Veneţia sunt numiţi la propunerea preşedintelui Academiei Române”, este articolul de lege invocat de președintele ICR.

Euronews România a contactat-o pe Catinca Maria Nistor, însă ea nu a răspuns solicitării de a oferi un punct de vedere în acest caz.

Catinca Maria Nistor a fost revocată din funcția de director al Institutului Cultural Român din Londra, în contextul în care instituția a organizat un spectacol controversat de 1 martie.

În fața românilor din diaspora, șefa instituției, Catinca Maria Nistor, a cântat o melodie din folclorul românesc, iar după mai multe piese semnate de Bach și Gheorghe Zamfir, artistul Andrei Cavassi a interpretat la violoncel și melodie grecească.

Comunitatea românilor din Londra și-a arătat nemulțumirea față de momentele artistice, mai ales că anul acesta ICR nu a organizat niciun eveniment de Ziua Culturii sau Ziua lui Brâncuși.

Numită fără concurs în funcția de director al Institutului Cultural Român din Londra, Catinca Maria Nistor fost în mijlocul mai multor controverse.

Actrița a refuzat locuința pusă la dispoziția tuturor directorilor ICR încă din 2006 și a închiriat un apartament în centrul Londrei, pentru care instituția plătea lunar 6.500 de lire sterline. În noiembrie anul trecut, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a decis rezilierea contractului de închiriere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE