Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Câți bani aveau medicii reținuți pentru luare de mită la Institutul Marius Nasta. Sumele au fost confiscate și puse sub sechestru

Medicii reținuți pentru luare de mită aveau sume impresionante în conturi. Doi dintre aceștia au fost reținuți și plasați sub control judiciar. În cazul a patru medici, a fost pus sechestru pe bunuri, dar și pe conturi bancare. La percheziții, au fost găsite sume mari de bani care au fost confiscate, după cum susține Parchetul, într-un comunicat.

Sume mari de bani, găsite asupra medicilor reținuți pentru corupție

"Astfel, în principal, cu privire la un inculpat s-a instituit măsura sechestrului constând în indisponibilizarea bunurilor mobile sau imobile și poprirea sumelor aflate în conturile bancare, până la concurența sumelor de 2.355.913,96 lei, 74.943 euro, 21.300 dolari, 2.120 franci elveţieni și 100 lire sterline. Față de al doilea inculpat s-a instituit măsura sechestrului asupra sumelor de 1.080 euro, 9.130 lei, 338 dolari și 1.150 de franci elveţieni, ridicate în urma efectuării percheziției", așa cum se arată în comunicatul instituției.

După investigația deschisă de Direcția Generală Anticorupție, medicii în cauză sunt acuzați că ar fi operat pacienții în schimbul unor sume mari de bani și ar fi solicitat aceste foloase necuvenite chiar și în efectuarea controalelor pre și postoperatorii. Cadrele medicale de la Institutul de Pneumofiziologie ar fi primit și anumite bunuri.

Cristian Paleru şi Cornel Petreanu sunt doi dintre medicii suspectați că au efectuat operații chirurgicale doar după ce primeau mită de la pacienți.

Faptele ar fi avut loc între 2022 și 2023

"La datele de 20.09.2023 și 21.09.2023, în cele două cauze penale în care se efectuează cercetări cu privire la comiterea de infracțiuni de corupție de către medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu constând în efectuarea controalelor pre și postoperatorii și realizarea intervențiilor chirurgicale, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar cu privire la un număr de 6 inculpați, cercetați pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită.

Întrucât, în urma efectuării investigațiilor financiare, au rezultat diferențe semnificative între veniturile licite și bunurile dobândite în ultimii 5 ani de către unii dintre medicii vizați de

cercetări, în cauză au fost emise ordonanțe de instituire a măsurilor asigurătorii în vederea confiscării speciale și a confiscării extinse, asupra bunurilor deținute de un număr de patru inculpați", se arată în comunicatul Tribunalului București.

Un denunț a fost făcut chiar de managerului Institutului de Pneumologie Marius Nasta, Beatrice Mahler.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE