Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât de bună este apa de la robinet? Peste două miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă

Peste două miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă, iar numărul acestora ar putea să crească până în 2050. Specialiștii ne reamintesc că apa nu e o sursă inepuizabilă și că oamenii ar trebui sa nu mai facă risipă.

Cât de bună este apa de la robinet

De Ziua Mondială a Apei, zeci de studenți au testat apa de la robinet din șase județe fie de acasă, de la cămin sau la facultate. Rezultatele nu au fost îmbucurătoare. De altfel, mulți tineri spun că evită să bea apa de la robinet și preferă să cumpere apă îmbuteliată.

"Hai să testăm apa de la noi din județ, din Iași. O să inserăm pentru trei secunde hârtia indicatoare în apă, după care o scoatem. Trebuie să o scuturăm, după care trebuie să așteptăm un minut", explică procedeul de testare al apei un student de la Facultatea de Hidrotehnică din Iași.

Apa testată din șase județe

De ziua Mondială a Apei au vrut să testeze calitatea apei pe care o beau în fiecare zi de la robinet. În șase pahare au pus apă provenită din șase județe ca să vadă dacă este potabilă sau nu.

"Aici putem vedea nivelul de nitriți, de nitrați, tăria, clorul, nivelul de PH, nivelul de CO2 din apă. Este o apă bună de băut", spune studentul.

Nu același lucru se poate spune despre apa adusă din județul Botoșani.

"Din nefericire, (n. red. în Botoșani), rezultatele nu au fost tocmai ok. Nivelul clorului este foarte ridicat și al nitriților, ceea ce o să mă facă să mă gândesc de două ori înainte să consum apă de acolo", spune o studentă.

În 2020 o persoană din patru nu a avut apă potabilă sigură

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF, a reieșit că în 2020 aproximativ o persoană din patru nu a beneficiat de apă potabilă sigură în locuința sa.

"Cred că ar trebui toată lumea să testeze apa din fântâni. (N. red. Eu prefer) apa plată de la magazin sau cu filtru de la cămin de la aparatele care sunt bune", spune o studentă la Facultatea de Hidrotehnică, UTI Iași.

"De la robinet nu prea bem, mai aducem de la țară, de la izvor și mai cumpăram din asta din magazin. (N. red. Apa de la robinet) are gunoaie", spune o femeie.

Numărul celor care n-au apă potabilă se va dubla în 2050

Dacă acum 2,1 miliarde de oameni din lume nu au acces la apă potabilă, în 2050 se preconizează că numărul se va dubla, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății şi UNICEF.

"Noi, ca oameni, trebuie să conștientizăm faptul că trebuie să prezervăm apa. Să îi prezervăm calitățile, să rămână în calități de potabilitate și generațiilor viitoare. Cu cât apa se preia mai greu de la sursă, cresc costurile de tratare și în final prețul la consumator crește. Și crește mult", a declarat Nicolae Marcoie, decanul Facultății de Hidrotehnică, Iași.

Potrivit Comisie Europene, țările membre trebuie să îmbunătățească accesul la apă curată pentru toți cetățenii. O apă de calitate ar putea reduce consumul de apă îmbuteliată cu 17%. Asta înseamnă bani economisiți și un impact pozitiv asupra mediului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE