Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Casa de modă Dior a prezentat noua colecție în cadrul unui show spectaculos la Poarta Indiei

Influențele culturale în industria modei sunt din ce în ce mai importante și mai dorite de public.

Dior a prezentat noua colecție Pre-Fall 2023 la Poarta Indiei, sărbătorind astfel relația pe care o are cu țara care le și produce materialele premium folosite în cele mai elegante piese vestimentare.

Colecția a fost inspirată din cultura hindusă

Maria Gratzia Chiuri, directorul de creației al casei de modă de lux din Franța, a dezvăluit o colecție inspirată din bogata cultura hindusă prezentată la poalele unuia dintre cele mai importante monumente din Mumbai. Aceasta și-a propus să arate lumii întregi importanța Indiei în producerea materialelor premium – și o creștere a puterii de cumpărare a produselor de lux în rândul  populației. Nivelul venitului disponibil pentru chetuieli,  in India, a crescut cu 24% între 2019 și 2022, scrie CNN, spre deosebire de țările vestice și China unde nivelul a stagnat.

Show-ul a fost inspirat din arhivele casei de modă – mai exact din aprile 1962 când directorul de creație de pe atunci, Marc Bohan a prezentat o colecție – în Mumbai și Delhi. Acela a fost și momentul care a dat startul colaborării dintre Dior și materialele produse în India.

Acum, pe podium modelele au defilat în haine inspirate din cultura indiană – precum fustele sari – readaptate de către  Maria Gratzia Chiuri la un look mai contemporan. Colecția a fost una plină de culoare, precum costume tradiționale indiene. Printurile specifice și accesoriile mari au jucat și ele un rol important.

Creatoarea s-a axat pe confort și utilitate: „Pentru mine, cel mai important factor este cum se simt hainele pe corp”.  Iar fiecare outfit prezentat poate fi purtat atât ziua , cât și  noaptea, a explicat aceasta.

Maria Gratzia Chiuri a început colaborarea cu India în 2016

În 2016, când a și venit în rolul de director de creație la Dior, Maria Gratzia Chiuri a început o colaborare strânsă cu Karishma Swali, directoarea  Atelierelor Chanakya, care militează pentru includerea femeilor în industria textilelor premium care, în mod tradițional, a fost rezervată exclusiv bărbaților, în India. Creatoarea de modă a mărturisit că de la acesta a învățat despre importanta tehnicilor de broderie indiene – pe care le-a și inclus în noua colecție.

Casele de modă de lux își prezintă de obicei colecțiile de spring/summer și fall/winter  în cadrul celor mari patru săptămâni ale modei din New York, Londra, Milano și Paris – dar încearcă să fie mai creativi când vine vorba despre colecțiile pre-fall sau cruise. Iar alegerea orașului Mumbai de către Dior a fost una excelentă – care a fost apreciată și pe rețelele de socializare. Poate și datorită faptului că printre invitati s-au numărat și nume mari de la Bollywood:  Anushka Sharma sau Sonam Kapoor.

Noua colecție de la Dior a întărit legătura dintre Franța și India și a demonstrat, încă o dată, că acum trăim într-o conectată și multi-culturală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE