Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Casa Colindelor, o capsulă a timpului. Șapte încăperi încearcă să recreeze atmosfera Crăciunului comunist

Vă puteți imagina contrabanda cu discuri de colinde tradiționale? S-a petrecut în perioada comunistă. Pentru ca acele timpuri sa nu fie uitate, la sediul Corului Madrigal a fost înființată, temporar, Casa Colindelor. Vizitatorii au parte de un tur ghidat, o capsulă a timpului, ce redă atmosfera Crăciunul românesc din timpul dictaturii comuniste.

Comunismul a încercat să taie orice legătură dintre oameni și religie, iar Crăciunul se sărbătorea în spatele ușilor închise. In 1966, Corul Madrigal a hotărât să susțină un concert de colinde.

„În 1966 Marin Constantin, fondatorul și dirijorul de la acea vreme are curajul să cânte colinde, colinde care erau interzise la acea vreme de Securitate și comunism. Gurile acelor vremuri povestesc că s-ar fi făcut o coadă de la Sala Radio până la Sala Palatului. Nu știm dacă este real, ceea ce știm este că presiunea publicului a spart geamurile de la Sala Radio, de aceea, în Casa Colindelor veți întâlni la un moment dat și o coadă,” a explicat Oana Drăgulinescu, coordonator comunicare Corul Madrigal.

30 de minute de istorie

Membri Corului Madrigal nu au dorit ca tinerii să uite pagini de istorie. Așa că au amenajat, în propriul sediu, șapte încăperi în care vizitatorii pot retrăi timpurile când înregistrările cu colinde reprezentau contrabandă.

„Veți vedea, că în această cameră, cum arată un Crăciun comunist, da, cu brăduțul lui sărăcăcios, cu imaginația pe care trebuia sa ne-o punem la lucru pentru a face ca lucrurile să aibă atmosfera de sărbătoare, deși resursele erau foarte puține, dar mai ales cu acea sonoritate a Madrigalului care, deși era interzisă de Securitate, a ajuns prin metode ilicite în casele tuturor românilor,” a spus Oana Drăgulinescu, coordonator comunicare Corul Madrigal.

Vizitatorii au fost încântați de cele 30 de minute de istorie. Casa Colindelor va rămâne deschisă până pe 24 decembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE