Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Carnaval, împușcături și injurii: Brazilia se pregătește pentru al doilea tur al prezidențialelor

Carnaval, atacuri la adresa poliției și jigniri la adresa judecătorilor Curții Supreme. Aceasta este atmosfera dinaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Brazilia, în care se vor confrunta fostul președinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva și președintele în exercițiu Jair Bolsonaro, cunoscut pentru orientările sale de extremă dreapta.

Suporterii lui Lula da Silva au organizat un veritabil carnaval pe străzile cartierului Copacabana din Rio de Janeiro. Purtând pălării cu numele lui Lula, afișe și haine roșii, sute de suporteri au cântat și au scandat în favoarea candidatului lor.

Scandal înainte de alegeri

În tabăra adversă, nu a fost deloc sărbătoare. Unul dintre politicienii care îl susțin pe președintele în exercițiu a atacat duminică ofițerii poliției federale care încercau să îl aresteze. Roberto Jefferson, fost parlamentar și aliat al lui Bolsonaro, a tras cu pușca și a aruncat trei grenade spre echipajele de poliție.

Politicianul fusese arestat prevenitv după ce a amenințat judecători ai Curții Supreme. Ulterior, el a fost plasat în arest la domiciliu, dar a continuat să publice mesaje agresive pe rețelele sociale. Jefferson a mers până acolo încât a comparat-o pe șefa Curții Supreme cu o prostituată. În cele din urmă, a fost arestat din nou, după câteva ore de asediu la locuința sa.

Jair Bolsonaro: „Repudiez cuvintele lui Roberto Jefferson împotriva lui Carmen Lucia (judecătoarea de la de Curtea Supremă n.red) și acțiunea sa armată împotriva agenților Poliției Federale”.

Luiz Inácio Lula da Silva: „Jignirile pe care acest cetățean, căruia prefer să nu-i menționez numele, pe care i le-a spus lui Carmen Lucia, nu sunt acceptabile pentru cineva care iubește democrația, adevărul și îi respectă pe ceilalți”.

Sondajele de opinie îl indică pe Luiz Inácio Lula da Silva câștigător al celui de-al doilea tur de scrutin care va avea loc duminică. El a câștigat și primul tur cu peste 48% în fața lui Bolsonaro, care a obținut 43%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE