Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Captură record de droguri în Brăila. Zeci de kilograme de stupefiante de mare risc, descoperite de procurorii DIICOT

Nu mai puțin de 30 de kilograme de substanță de tip ”Cristal” au fost descoperite de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi în mașina unui bărbat care a fost prins în zona haltei CFR Surdila Găiseanca din judeţul Brăila. Este vorba despre cea mai mare captură de droguri realizată în România în această perioadă în condițiile în care stupefiantele ar valora pe piața neagră 600.000 de euro.

”La data de 1 septembrie 2023, în urma activităţilor investigative şi de cercetare efectuate într-un dosar penal pe linia combaterii traficului de droguri de mare risc, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi au oprit în trafic un autoturism (...) în care se aflau trei bărbaţi, toţi cu domiciliul în municipiul Brăila, cu vârstele de 49, 26 şi 19 ani. La volan se afla bărbatul de 49 de ani.

La controlul autoturismului, au fost găsite în total 30 de kg de substanţă de tip Cristal, susceptibilă a face parte din categoria drogurilor de mare risc. 10 kg au fost găsite sub scaunul de la şofer, iar 20 de kg în roata de rezervă. Valoarea pe piaţă a acestui drog, care urma să fie comercializat în judeţele Galaţi şi Brăila, cunoscut sub denumirea de 3 CMC, este de aproximativ 600.000 de euro, iar, la nivel naţional, această captură este cea mai mare de până acum", au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi, conform Agerpres.

Substanța ”Cristal”, printre drogurile de mare risc

Potrivit anchetatorilor, substanţa 3 CMC este asimilată drogurilor de mare risc, precum cocaina, heroina sau mefedrona.

"Pe piaţa neagră, substanţa se poate găsi în formă pură sau multiplicată cu substanţe precum glucoza, talc, creatina, pentru a multiplica profitul reţelelor. Această multiplicare se face în aşa numitele laboratoare de condiţionare.

În aceste locaţii, substanţa poate fi pulverizată şi pe materie vegetală, pentru a fi apoi fumată. Liantul este acidul izopropilic. Substanţa a fost prezentă pe piaţa neagră începând cu anul 2019 şi are denumirea stradală Cristal. Până în martie 2023, era încadrată ca şi substanţă psihoactivă, iar pedeapsa era mică pentru traficarea substanţei (de la 6 luni la 3 ani). După modificările legislative din martie 2023, pentru traficarea acestui drog, dacă se poate proba că suspecţii au săvârşit infracţiunea de introducere în ţară a acestuia, riscă o pedeapsă de la 10 la 20 de ani, precum şi interzicerea unor drepturi. Efectele sunt unele diverse, în funcţie de organism, similare cu cele ale MDMA şi amfetaminei. Consumatorul experimentează lipsa empatiei, agresivitate, agitaţie, tremur, dezinhibiţie, lipsa coordonării şi o sete permanentă. Efectele pe termen lung nu au putut fi bine documentate la nivel european, fiind o substanţă relativ nouă", precizează IPJ Galaţi.

Trei suspecți, reținuți în cazul capturii de droguri

În urma audierilor, procurorii Serviciul Teritorial Galaţi al DIICOT au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a celor trei bănuiţi. Sâmbătă, persoanele vor fi prezentate Tribunalului Galaţi, cu propunere de arestare preventivă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE