Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Când vom putea vedea R.M.N, filmul lui Cristian Mungiu, în România

R.M.N., cel mai recent film al lui Cristian Mungiu, a avut pe 22 mai premiera mondială la Cannes. În România, avanpremiera va avea loc pe 2 iunie, la Sala Palatului, în prezența regizorului, actorilor și a echipei.

Pelicula îi are în rolurile principale pe Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu și Orsolya Moldovan.R.M.N. este inspirat dintr-o poveste adevărată, cea a muncitorilor din Sri Lanka, alungați din satul Ditrău.

În 2020, 200 de localnici din Ditrău s-au adunat în fața primăriei, nemulțumiți că o fabrică de pâine a angajat doi muncitori din Sri Lanka. La acel moment, ei spuneau că le este teamă de valul de migranți, care ar putea veni la ei în comuna și le-ar impune cultura, și amenința siguranța.

 Titlul filmului, R.M.N., face referire la rezonanţă magnetică nucleară: Mungiu scanează dedesubturile populismului, un rău care a proliferat într-un sat încă tradiţional, la graniţele Europei și a colonizat mințile oamenilor.

"Cineva mi-a spus că este vorba de un nou portret sumbru al ţării mele, dar acest lucru nu afectează doar România", a spus Cristian Mungiu duminică, 22 mai, la o conferinţă de presă.

De ce Transilvania

Regizorul a explicat că a ales să filmeze în Transilvania, întrucât este unul "dintre acele teritorii multietnice care a trecut de la o ţară la alta şi în care oamenii încearcă să convieţuiască cu diferite credinţe".

Protagonistul peliculei, Matthias, un emigrant care a renunţat la munca din Germania pentru a se întoarce în satul lui şi a se îngriji de tatăl şi de fiul său, este contrariat de venirea unui grup de imigranţi din Sri Lanka și dezlănţuie un val de ură, care scoate la iveală cele mai ascunse temeri ale comunităţii.

De unde pornește ura

"Suntem o specie violentă şi avem nevoie de foarte puţin pentru a vedea un duşman în celălalt", a subliniat Mungiu.

"La ştiri se vorbeşte constant despre cum se epuizează resursele, de încălzirea globală şi despre cum oamenii se deplasează dintr-un loc în altul, există multă frustrare şi anxietate, şi ne dăm seama că este tot mai greu să educăm generaţiile viitoare", a mai precizat el.

"Sper că oamenii vor înţelege că vorbesc despre ei", a explicat pentru AFP regizorul român, aflat în cursă pentru al doilea Palme d'Or.

Ce l-a inspirat pe Cristian Mungiu pentru R.M.N

Pentru Mungiu, inspiraţia vine întotdeauna din viaţa de zi cu zi. Dacă în 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, regizorul aborda problema avorturilor clandestine, de data aceasta, el pleacă de la un eveniment petrecut în România în 2020 şi dezvăluie cât de subţire poate fi stratul empatiei umane.

Cum a fost premiera 

Despre seara premierei, Cristian Mungiu spune pentru LiterNet că: “Seara a fost, să zicem, petrecerea noastră. În trei ore cât am stat n-am reușit să trec de intrare pentru că toată lumea avea ceva de zis, dar asta de fapt era o veste bună. De a doua zi au început să ne oprească pe Croazetă unii și alții să ne spună ce-au înțeles (și n-au înțeles încă) din film – și am luat și asta ca pe o veste bună.”

Ce premii a mai primit regizorul la Cannes 2022

După ce filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile a primit premiul Palme d'Or la a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes din 2007, Mungiu s-a întors pe Croazetă, doi ani mai târziu, cu filmul Amintiri din epoca de aur.

În 2012, a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu, cu  După dealuri, iar Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, care interpretează rolurile principale, au împărţit premiul pentru cea mai bună actriţă, în cadrul aceluiaşi Festival.

În 2016, regizorul român a revenit la Cannes, câştigând premiul pentru cea mai bună regie cu filmul "Bacalaureat".

Cristian Mungiu vorbește cu umor despre premiul mult râvnit din acest an, într-una dintre epistolele create pentru LiterNet: ”La Palme d'Or nu știu, dar la Palme Dog cred că avem ceva șanse. Cei patru câini dresați din film sunt trecuți și pe generic.”

Cea de-a 75-a ediție a Festivalului de film de la Cannes se va încheia sâmbătă, 28 mai.

Premiul Palme d'Or este distincţia supremă oferită în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, Franţa. El răsplăteşte, anual, cel mai bun film aflat în competiţia oficială, fiindu-i oferit regizorului acestuia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE