Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Educația, salvată prin proiecte europene. Cum a reușit o directoare din Iași să transforme o școală cu bani de la UE

Canapeaua Euronews, cea pe care s-au ascultat poveștile multor comunități din România, a pornit din nou în țară pentru a asculta vocile românilor. Vocile care contează, vocile care ar trebui să fie auzite de politicieni nu doar în anul alegerilor. De această dată, Canapeaua Euronews a ajuns la Iași. 

În urmă cu două decenii, când Petronela Petre, profesoara de matematică, a ocupat postul de director, școala din Valea Lupului avea un singur corp de clădire și 30 angajați, personal didactic și nedidactic. Acum sunt șase corpuri și o sută de profesori la care se adaugă personalul auxiliar și nedidactic.

Petronela Petrea, directorul Liceului "Profesor Mihai Dumitriu": ” La început au fost provocări de ordin material pentru că infrastructura și chiar și resursele erau limitate și atunci a trebuit să fim foarte creativi și să accesăm tot felul de fonduri de la ONG uri sau granturi.” 

Școala modernizată integral prin fonduri europene

Chiar și așa, tot mai este nevoie de sprijin, iar fondurile europene ar putea fi o soluție.

Petronela Petrea, directorul Liceului "Profesor Mihai Dumitriu": ”Înca avem nevoie de clădiri noi și moderne cu toată dotarea și de asemenea ne dorim un bazin de înot pentru copiii noștri, sală de sport, terenuri pe care ei să poată face toate activitățile.” 

Școala a aplicat aproape orice se putea aplica. Proiecte de finanțare, schimburi de experiență.

Petronela Petrea, directorul Liceului "Profesor Mihai Dumitriu": ”Uniunea Europeană a fost pentru mine și posibilitatea să ies pentru prima dată din țară acum mai bine de 20 de ani când am plecat cu emoție la ceea ce era atunci varianta proiectelor ERASMUS, cu proiectele COMENIUS și am avut foarte mari emoții.  Acum, Uniunea Europeană este o mare familie din care, din fericire, facem si noi parte și este, de asemenea, sursă de finanțare și sursă de inspirație.” 

Reporter: ”Anul acesta românii sunt așteptați la vot. Veți merge la vot?” 

Petronela Petrea, directorul Liceului "Profesor Mihai Dumitriu": ”Da, am mers întotdeauna la vot și o voi face și anul acesta pentru că este un drept care a fost câștigat greu de către foarte multe țări și cred că fiecare vot contează.”  

Și-a dorit să scape de mentalitatea că e mediul rural și atât se poate. A vrut ca elevii să rămână la școala din comună și să nu plece la oraș. A reușit. La fel cum a reușit să își formeze o echipă. Proiecte precum "Toată școala citește", "Toată școala înoată" au făcut ca unitatea de învățământ să fie premiată la nivel național.

Petronela Petrea, directorul Liceului "Profesor Mihai Dumitriu": ”În momentul în care îți dorești ceva, este important să visezi. Să te gândești cum să obții acele lucruri. Toate reușitele școlii din Valea Lupului se datorează muncii în echipă și a oamenilor minunați care sunt colegii mei.”  

Canapeaua Euronews România va merge mai departe pentru a sta de vorbă și cu alte persoane, voci care contează și care se implică în comunitate. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE