Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Campionat de fotbal în penitenciar. Autoritățile din Bolivia caută noi metode de a descuraja evadările

Autoritățile din Bolivia încearcă să schimbe modul în care cei aflați în închisoare sunt reabilitați. Într-un proiect de combatere a recidivei prin sport, o echipă de fotbal în sală a jucat câteva meciuri cu deținuții din închisoarea San Pedro.

Penitenciarul San Pedro, aflat în centrul capitalei boliviene La Paz, este o închisoare atipică. Chiar dacă există gardieni, aceștia patrulează doar pentru a păzi zidurile, astfel încât să nu evadeze nimeni.

Regulile în penitenciar sunt făcute de deținuți

În interior, regulile sunt făcute de deținuți, care se administrează singuri. Ei au locuri de muncă, pot închiria sau vinde celule și chiar pot locui împreună cu familia. Acum pot juca și fotbal cu echipe profesioniste.

Juan Carlos Limpias, directorul penitenciarului: "Astăzi, aici, în închisoarea San Pedro, o redenumim și o proclamăm ca fiind unul dintre pilonii fundamentali ai reintegrării sociale, iar acest lucru se va face în toate centrele penitenciare (n. red. din Bolivia)."

Presa locală, autoritățile din penitenciare și deținuții au fost spectatorii meciurilor de fotbal dintr-un mini campionat de sală. Este o inițiativă a autorităților pentru a le abate gândul deținuților de la găsirea unei căi de evadare. Dar și o încercare de a schimba imaginea nefavorabilă a închisorilor din Bolivia.

Kevin Fernandez, angajat al penitenciarului San Pedro: "După cum ați putut vedea cu toții, ne place foarte mult sportul. Nu doar sportul este încurajat aici, ci și munca și studiul. Vreau să știți care este realitatea din San Pedro. Nu este așa cum spun oamenii din exterior că luăm bani de la deținuți, că aici oamenii sunt bătuți. Nu, închisoarea San Pedro s-a schimbat foarte mult."

În închisoarea San Pedro sunt aproape 3.000 de deținuți, deși capacitatea declarată este de doar 600. Ei sunt cei care decid ce și cum se întâmplă și au chiar propria agenție imobiliară, care funcționează numai în penitenciar. O celulă considerată de lux costă 1.500 de dolari. În penitenciar sunt frizerii, restaurante și funcționează chiar și un hotel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE