Calculele PSD și PNL, după alegerile prezidențiale: Rămân sau nu la guvernare?

Social-democrații trebuie să decidă dacă vor rămâne la guvernare sau dacă vor trece în opoziție, după alegerile prezidențiale. Discuțiile încep astăzi informal la ora 18, iar mâine este anunțată o altă întâlnire cu liderii partidului.

PSD joacă la două capete

Urmează un maraton de întâlniri al liderilor PSD. În această seară, după ora 18, se vor strânge la Vila Lac, dar numai o parte dintre membrii din conducere. În special, vor fi cei din București. Ei vor discuta despre ce ar trebui să facă în continuare PSD: dacă să rămână la guvernare, dacă să treacă în opoziție și dacă să propună politicieni noi pentru conducerea partidului, astfel încât să încerce să schimbe imaginea PSD.

Marți este anunțată o ședință extinsă, cu toți liderii PSD, tot la Vila Lac. În weekend, este posibil că PSD să organizeze un nou Consiliu Național, în provincie, la Sâmbăta de Sus. Acolo ar urma să se discute mai aplicat pe pozițiile din conducerea partidului.

Există două scenarii de lucru, acum, în PSD

Mai mulți lideri înclină spre o trecere în opoziție, cu o susținere pentru un guvern minoritar condus de Ilie Bolojan, din care să facă parte reprezentanți ai PNL, UDMR, USR și ai minorităților naționale. Social-democrații sunt de părere că, dacă Nicușor Dan îl va desemna pe Ilie Bolojan să formeze următorul cabinet, nu ar putea PSD, partidul care a câștigat alegerile parlamentare, să facă parte din această coaliție de guvernare, dar să nu aibă poziția de premier.

Alte voci din partid susține că nu ar fi bine ca PSD să facă un pas în spate acum pentru că se anunță o perioadă dificilă pentru următorul guvern. Ar trebui făcute mai multe reforme, ar trebui redus deficitul bugetar. Unii social-democrați sunt de părere că partidul ar trebui să rămână în această coaliție pro-europeană.

PNL e proguvernare, dar numai alături de PSD

Liberalii sunt cu gândul la guvernarea postelectorală. Dar perspectiva unui guvern minoritar care să fie nevoit să-și negocieze orice decizie sau direcție de reformă nu este considerată o optiune.

Aritmetica parlamentară arată nevoia cooptării PSD în orice formă de Executiv.

Dincolo de analizele interne legate de eșecurile electorale, atât la alegerile din luna noiembrie 2024, dar și din data de 4 mai, liberalii trebuie să se gândească la viitor. Un viitor, în primul rând intern, pentru că aceste alegeri au demonstrat că nu mai au control asupra propriului electorat și că au și pierdut o bună parte către alte formațiuni politice. Drept urmare, este nevoie de reconstrucția acestei formațiuni în anii care vor urma.

Până atunci, trebuie să găsească și soluții de guvernare, pentru că liberalii doresc să rămână la guvernare după instalarea lui Nicușor Dan la Cotroceni.

Două scenarii la PNL

Au două alternative, iar ambele depind și de viitoarele negocieri și consultări cu foștii parteneri de guvernare social-democrați.

PSD, în momentul de față, dispune de 122 de mandate în Parlament, la Camera Deputaților și Senat. Vor fi cei care vor decide viitorul acestui executiv, dacă va fi un guvern pro-european extins la mai multe partide sau doar unul minoritar cu o susținere a PSD din opoziție.

Conform scenariilor, PNL mizează pe formarea acestui guvern cu susținere largă, cu 284 de voturi sau chiar 301 cu minoritățile naționale. În caz contrar, se vor confrunta cu perspectiva acestui guvern minoritar, cu o susținere de doar 179 de mandate. Cât ar avea la un loc PNL, UDMR, USR și minoritățile. Acest lucru face imposibilă o reformă clară în perioada următoare, fără negocieri cu PSD. E nevoie de o majoritate de 233 de voturi, implicit pentru învestirea noului guvern.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE